Сега четете
Служители на румънския финансов регулатор атакуват българска компания от три години, казва Асен Христов от „Еврохолд“

Служители на румънския финансов регулатор атакуват българска компания от три години, казва Асен Христов от „Еврохолд“

Служители на румънския финансов регулатор атакуват българската компания „Евроинс Румъния“, каза в ефира на БНТ Асен Христов, председател на надзорния съвет на “Еврохолд България”. Дружеството е компания-майка на “Евроинс Иншурънс Груп” АД, чието подразделение е „Евроинс Румъния“.

Повече от три години заместник-председателят на надзора г-н Кристиан Рошу, заедно с неговия директор Валентин Йонеску и още няколко човека, на няколко пъти се опитваха да принудят компанията ни да се слее с фалиралата румънска компания „Сити“, посочи Христов и поясни, че тогава тя все още е на пазара. Имаше предложение да закупим техния портфейл за една лея и да вземем всички рискове и задължения на компанията, отново предложението неформално дойде от Кристиан Рошу, добави той. На отказа ни последваха изключително репресивни мерки и контрол, за да се покаже, че нашата компания е имала проблеми, а не „Сити“, обясни Христов. По думите му последните четири месеца преди „Сити“ да фалира Кристиан Рошу е назначил проверки в „Евроинс Румъния“ и служителите на регулатора са стояли по 8-10 часа в офиса на българската компания. След фалита на „Сити“ продължиха тези атаки, заяви Христов.

От компанията „Еврохолд“ призоваха българската държава да се намеси и изразиха готовност за всякакъв международен одит, който да докаже, че дъщерното им дружество „Евроинс Румъния“ няма проблеми, каквито виждат служители на румънския финансов регулатор. Призовавам институциите да се намесят така, както Европейската банка за възстановяване и развитие (European Bank of Reconstruction and Development, EBRD) ни защитава, заяви Христов.

По-рано от „Еврохолд България“ АД информираха за организирана атака срещу най-голямото подразделение на дъщерната на холдинга застрахователна група.

Ние сме най-големият холдинг по приходи и по обеми в България, каза Христов и добави, че работят в 12 страни и оборотът им е над 2,5 млрд. евро.  „Т.е., ако се вгледате внимателно, става дума за няколко процента от българската икономика и затова ние навсякъде се стремим да алармираме, че това може да се отрази на цялата икономика,“ обясни той.

Според Христов се внушава, че „през септември м.г. от румънския регулатор са проверили някакви баланси и имали впечатления, че на компанията може би й липсвали около 400 млн. евро, затова трябвало да сложат някаква временна администрация и да привлекат други акционери“. „Ако действително имаше такова нещо, компанията от септември до днес нямаше да я има“, коментира Христов и добави, че местният регулатор е признал, че към 30 юни м.г. компанията е била „в прекрасно състояние“.

Според Христов служители на регулатора изготвят доклади, които подвеждат борда на регулаторния орган. По думите му, ако някой отиде и поднесе на борда доклад, в който казва, че има притеснения за няколко милиона и предложи да се сложи административен надзор, от борда биха се притеснили и биха се съгласили, дори една десета от твърденията да са верни. Ако това се случи, означава да се постави под регулация една здрава компания, която е чужд бизнес, каза Христов.

Той обясни, че когато компанията бъде поставена под администрация, „администраторът може да каже, че има и още някакви нарушения и бързо трябва да се внесе някакъв капитал, появява се някакъв фонд отнякъде или друга частна компания, която внася пари вътре и казва “вече ние сме собственици”. В отговор на въпрос Христов каза, че това е кражба на бизнес, „с помощта на държавата, без тя да разбира”. По думите му това вече се е случвало с други две компании.

Представителят на „Еврохолд“ отбеляза, че в момента в защита на дружеството са застанали акционерите му от EBRD, както и големи западни банки-кредитори. Българският застрахователен надзор добре разбра случая, изключително активен е, провери изцяло баланси, провери изцяло всичко и също много ни защитава, каза Христов. Останалите институции просто ни разбират, имаме подкрепа от всички институции и посланици, но ангажиране на държавни позиции няма, добави той.

Вижте и

Според Христов това е опасно, защото компанията е инвестирала над 200 милиона на Българската фондова борса. Активите на тази компания в Румъния превишават 400 милиона. „Ако вътре влезе недобронамерен администратор, той би могъл да предяви тези 200 милиона към борсата незабавно да бъдат изкупени обратно и съответно да влязат парите като каже, че компанията се нуждае от някакъв кеш, от което тя няма нужда“, каза Христов. „В следващия момент на борсата ни с оборот от два милиона лева, представяте ли си какво значи, да се изсипят искания за 200? Тя на следващия ден ще блокира и ще фалира“, прогнозира той.

На въпрос възможно ли е при фалит на “Евроинс” да фалира и “Еврохолд” Христов отговори: “Не. Ние сме предприели всякакви мерки в момента, ако се стигне до такова лошо развитие, правим опит да ограничим щетите само до Румъния”. Той добави, че при подобно развитие е възможно да се предизвика криза в България, а оттам и „малка криза в енергетиката“, независимо, че “Еврохолд” разполага с огромен финансов ресурс. Той обясни, че част от овърдрафт кредитите се ползват за купуване на ток и ако някое от дружествата има проблем, могат бъдат предсрочно изискуеми или спрени. В отговор на въпрос Христов каза, че „едва ли би се стигнало до това да няма ток“, но подчерта, че са единственото електроразпределително дружество, което не иска плащания от своите бизнес клиенти на всеки три дни. От думите му стана известно, че това би се нарушило при негативно развитие на ситуацията. „От тази гледна точка аз наистина призовавам институциите да се намесят, така както ЕБВР и други ни защитават“, каза той.

„Ние сме готови на всякакъв международен одит. Имаме и ликвидност, имаме и пълно доверие в нашите кредитори, които казват, че такива проблеми няма“, подчерта Христов.

Той добави, че върху доклада, който двамата служители на румънския регулатор се опитват да представят на колегите си от надзорния съвет на регулаторния орган, е извършен одит и анализ в последните седем дни от международни компании, чието заключение е, че при съставянето му има нарушени над 57 члена на румънското и европейското законодателство. „Ако това се позволи, би станало огромен скандал. Оставете финансовата криза, говорим и за Шенген. Представете си да се разрази дори и мини финансова криза през такъв скандал с компания – къде ще ходят и двете страни в Шенген“, попита той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
1
Вижте коментара (1)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре