Сега четете
Левицата атакува целият ляв фронт. Знакови фигури обединени заедно за изборите

Левицата атакува целият ляв фронт. Знакови фигури обединени заедно за изборите

Заедно с Костадин Паскалев на масата седнаха д-р Цветеслава Гълъбова, Татяна Дончева от "Движение 21", Румен Петков от АБВ, Мая Манолова от "Изправи се БГ", Спас Панчев от Земеделски съюз "Александър Стамболийски", Валери Жаблянов. Снимки: Андрей Велчев

Д-р Цветеслава Гълъбова от Инициативния комитет за издигане на президента за втори мандат влиза в новата коалиция, но предупреди: Не пришивайте Радев към тази платформа информира от мястото Андрей Велчев. 

Костадин Паскалев напуска Националния съвет на БСП, на остава член на партията. Решението си той обяви преди представянето на новата коалиция Левицата днес.

Заедно с Костадин Паскалев на масата седнаха д-р Цветеслава Гълъбова, Татяна Дончева от "Движение 21", Румен Петков от АБВ, Мая Манолова от "Изправи се БГ", Спас Панчев от Земеделски съюз "Александър Стамболийски", Валери Жаблянов. Снимки: Андрей Велчев

Заедно с Паскалев  на масата седнаха д-р Цветеслава Гълъбова от Инициативния комитет за издигане на Румен Радев за втори мандат, Татяна Дончева от „Движение 21“, Румен Петков от АБВ, Мая Манолова от „Изправи се БГ“, Спас Панчев от Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, Валери Жаблянов, който бе един от изключените на конгреса на БСП в събота.

Паскалев отказа да отговори на въпроса дали той ще е лицето на Левицата и не отговори кой ще е. Но вие може да се досетите, допълни го Татяна Дончева.

Получи се добър диалог между лидери на политически субекти, известни с твърдия си характер и воля. Това е ядрото, но разговорите продължават с други политически субекти, граждански организации и хора с ляво мислене, обясни Паскалев

Днес тук трябваше да е лидерът на БСП, който да участва в представяне на коалиция Левицата. 4 месеца водим разговори с останалите леви партии, едва онзи ден на пленум казаха, че са обсъждали, но няма да участват, разказа той.

ВИДЕО от пресконферентцията проведена днес: 

БСП престана да се занимава със съществените въпроси в държавата. Оцеляването на партията минава през смяната на цялото Изпълнително бюро, категоричен бе Паскалев.

Не мога да допусна да ме унижават, обясни в личен план Паскалев. Той обясни, че случилото се вчера на червения конгрес, е „най-позорният епизод в историята на БСП – при пълно мълчание да допусне да бъдат изключени млади социалисти“.

Запитан дали очаква сега изключване от партията, Паскалев обяви, че това е воля на ръководството. Накрая ще останат само Нинова и Гуцанов, допълни той.

Приех да се включа в тази платформа като човек с леви убеждения, обясни д-р Цветеслава Гълъбова. Това категорично не означава, че ще се чува гласа на президента. Отделни личности сме, обясни тя. Моят гръбнак е твърде изправен. Гласът на Радев няма да се чува на всяка цена, досега не ми е упражнявал натиск. Не го пришивайте към тази платформа. Поканата към мен е като към човек с публична биография, никой не е имал предвид участието ми в Инициативния комитет, допълни тя.

След конгреса БСП ускори пътя си към изборната катастрофа, капсулира се. В същото време дясното се обединява. Животоспосяваща за България е Левицата, обясни пък Мая Манолова.

 

Много възможна е и коалиция на всички десни партии в следващия парламент, предупреди тя. Затова в следващото НС била нужна силна лява група, която да не допусне въвличането на България във война, каза Манолова и изброи приоритетите пред Левицата, основен сред които доходите на хората.

Вижте и

Не на коалиция с ГЕРБ и ДПС, каза Манолова.

Няма да правим червения линии, защото стана ясно, че това е начин да се блокира управлението. Има различни начини да се подкрепи създаването на правителство, без да се участва в него, обясни Татяна Дончева. Присъствието във властта за нас не е на всяка цена и в този смисъл ще бъде и политиката, допълни тя.

Трябва да дадем възможност и вяра на онези, които изповядват леви ценности, да получат парламентарно представителство. Да разберат, че.лувицата в България е дълбока традиция, а не собственост на един или друг, обясни Валери Жаблянов.

Амбицията ни е да отговорим на няколко потребности – тежката фрогментация в политическото пространство, която не дава възможност да има управление, пълноценно политическо представителство на левите хора и управленски капацитет, обясни Татяна Дончева. Левицата смята да инициира конституционни промени за реформа на съдебната система.

Коалиция на чепати хора, с характери и самочувствие, с минало в политиката, може да се стигне до субект, който да даде самочувствие на левите хора, така Дончева описа Левицата.

Не съм кандидат за нищо, но съм готов да дам всичко, за да бъде представен левият избирател не само парламентарно, но и институционално, заяви Румен Петков. Според него трябва убедителна защита на българския интерес пред ЕС, за Шенген и еврозаната, гарантиране на енергийната сигурност.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре