Сега четете
САЩ санкционира двама бивши министри по закона „Магнитски“

САЩ санкционира двама бивши министри по закона „Магнитски“

САЩ санкционира още българи по списъка „Магнитски“. Информацията бе публикувана от американското Министерство на финансите. Сред санкционираните има и бивши български министри. Това са Владислав Горанов – екс министър на финансите и Румен Овчаров – бивш министър на енергетиката.

Под санкциите на закона „Магнитски“ попада и Александър Малинов –  лидер на партия „Русофили за възраждане на отечеството“. Санкционирани са още Иван Генов и Александър Христов Николов – и двамата бивши директори на АЕЦ „Козлодуй“.

Наложените санкции са за тяхното широко участие в корупционна дейност в България, съобщават от финансовото министерство на САЩ. Санкционираните лица са заемали държавни постове в продължение на много години, в рамките на няколко правителства и с различна политическа принадлежност. Разнообразието на техните биографии и дългогодишната им известност в българската политика илюстрират степента, до която корупцията е дълбоко вкоренена в министерствата, партиите и държавните отрасли, и показват изключителната нужда от политическа воля за осъществяване на реформа, свързана с върховенството на правото, и борба с корупцията, пише още в мотивите.

Фирмите, които са санкционирани, са INTER TRADE 2021 EOOD,MS KONSULT 2016 EOOD, Политическа партия „Русофили за възраждане на отечеството“; Национално движение русофили и TRILEMMA CONSULTING LTD EOOD.

Румен Овчаров е бивш български народен представител, а в момента е член на Националния съвет на Българската социалистическа партия (БСП). Овчаров е бил и министър, отговарящ за енергетиката в края на 90-те и отново в средата на 2000-те години.

Александър Николов е бивш главен изпълнителен директор и заместник-директор на АЕЦ „Козлодуй“ – единствената атомна електроцентрала в България, собственост на държавата чрез Българския енергиен холдинг, където той е работил на различни длъжности в продължение на 30 години.

Иван Генов също е бивш главен изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, който е бил български народен представител от БСП от 2017 до 2019 г.

Овчаров многократно е участвал в корупционни договори в сферата на енергетиката с руски енергийни компании, получавайки подкупи и други облаги в замяна на договори с фиксирана цена за руски газ и ядрено гориво и договори за поддръжка на АЕЦ „Козлодуй“. Овчаров е получил повече от 5 милиона евро в сметки в офшорни банки, откакто е бил министър на енергетиката.

Свързаните с Русия договори за ядрено гориво, договорени от свързани с Овчаров лица, са стрували на АЕЦ „Козлодуй“ до 50 милиона евро по-скъпо, което е довело до десетки милиони неправомерно получени печалби за участниците. Овчаров допълнително се е облагодетелствал от завишените цени на българската енергия чрез въвеждането на ненужни посредници на пазара на електроенергия. Например, въпреки че АЕЦ „Козлодуй” има договор за продажба на електроенергия директно на българската Национална електрическа компания (НЕК), Овчаров е съгласувал с Николов получаването на договори за закупуване на електроенергия от АЕЦ „Козлодуй”, която те впоследствие препродават на НЕК, печелейки за сметка на държавата и българския народ.

Вижте и

Овчаров, Николов и Генов са координирали помежду си вземането на комисиони чрез корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ “Козлодуй” към собствените си бизнес интереси, избягвайки контрола на българските органи чрез офшорно управление. Произтичащите от тези корупционни договори бизнес договорености са продължили поне до 2020 г., когато бизнесите, подкрепяни от Овчаров, печелят договор за услуги с АЕЦ „Козлодуй“ и му предоставят част от приходите.

Освен това Николов и Генов са се съгласили да приемат пет милиона лева в подкупи от чуждестранни лица на ръководни длъжности в ядрената енергетика срещу гаранции по договорите на АЕЦ „Козлодуй“. Дори след напускането на поста изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, Генов е поискал три милиона български лева подкупи от български бизнесмени, за да улесни преразглеждането на договорите за АЕЦ „Козлодуй“ в полза на техните компании.

OFAC налага мярка на Овчаров, Николов и Генов по силата на Указ 13818 за това, че са чуждестранни лица, които са настоящи или бивши длъжностни лица, или лица, действащи вместо или от името на такива длъжностни лица, които са отговорни, съпричастни или пряко или косвено участвали в корупция, включително злоупотреба с държавни средства, присвояване на частни средства за лична облага, корупция, свързана с държавни договори или добив на природни ресурси, или подкупи.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре