Сега четете
Дамаск ограничава хуманитарната помощ за пострадалите в Сирия

Дамаск ограничава хуманитарната помощ за пострадалите в Сирия

Около 11 милиона души са засегнати от разрушителните земетресения в Сирия. Хуманитарна помощ обаче все още не достига до много от пострадалите. Защо, обяснява „Дойче веле“.

До момента се съобщава за 2662 загинали, но спасителните екипи все още не са достигнали до много от пострадалите.

И докато в Турция 70 държави и 14 международни организации изпратиха помощ, в сирийската провинция Идлиб, която е най-тежко пострадала, все още не е пристигнало нищо. Това казва пред CNN говорител на „Баб ал-Хава“ – единствения граничен пункт с Турция, през който може да премине хуманитарна помощ. В Идлиб живеят над четири милиона души, половина от тях – в бежански лагери. И преди земетресенията те разчитаха на хуманитарна помощ.

ООН настоява режимът на Башар Асад да осигури достъп до частите, контролирани от опозицията. Хуманитарната помощ, която се изпраща официално на държавата, пристига в Дамаск и се разпределя от правителството. Сирия вече получи такава от Русия, Иран и Обединените арабски емирства. Множество съобщения през годината обаче свидетелстват, че изпращаните продукти и консумативи се разпределят в контролираните от режима територии, а милионите, които живеят извън тях, остават ощетени, отбелязва „Дойче веле“.

Европейският съюз е готов да изпрати помощ – както на управляваните от Асад територии, така и на контролираните от опозицията. „Нуждаем се от гаранции, за да сме сигурни, че помощта, предоставена чрез механизма за гражданска защита на ЕС, ще достигне до нуждаещите се“, заяви говорителят на Европейската комисия Балаж Уйвари.

За да бъдат заобиколени ограниченията и предполагаемите злоупотреби от режима в Дамаск, през 2014 г. Съветът за сигурност на ООН одобри резолюция, която позволява да бъде доставяна помощ в контролираните от опозицията райони през четири пункта на границата с Турция.

Правителството в Дамаск се противопоставяше на това решение. От 2021 година Русия, която е съюзник на Башар Асад, с подкрепата на Китай ограничава коридорите, през които помощта може да преминава. От четирите гранични пункта днес хуманитарна помощ днес може да бъде доставяне само през един – „Баб ал-Хава“. Сега правителството на Асад отново настоява международната помощ да бъде предоставяна директно на режима в Дамаск.

Вижте и

ООН заяви, че се надява да изпрати конвои с помощи в Северозападна Сирия през „Баб ал-Хава“. Според различни съобщения в последните дни той беше недостъпен, защото пътят до него е повреден от земетресението. Сега редица организации и политици, в това число германската външна министърка Аналена Бербок, настояват да бъдат отворени още гранични пунктове между Турция и Сирия.

„По тази изключително дълга граница има повече от 20 пропускателни пункта“, казва Андре Банк от Института за близкоизточни изследвания в Хамбург. „От сирийска страна те се контролират основно от опозиционната Сирийска национална армия. Това са умерени бунтовници, които също са свързани с Турция.“ Той пояснява и друг важен аспект – тези пропускателни пунктове не се контролират от джихадистки групировки като „Хаят Тахрир ал Шам“, които са наследници на „Ал Кайда“.

„Камионите ни са готови, имаме камиони на границата, имаме и такива, които се товарят. Просто чакаме логистиката да бъде готова“, каза Муханад Хади, регионален координатор на ООН за Сирия.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре