Сега четете
Граждани излизат на протест срещу прокремълската позиция на Радев

Граждани излизат на протест срещу прокремълската позиция на Радев

Румен Радев

Протест срещу президента Румен Радев е насрочен за 18:30 часа тази вечер на „Дондуков“ 2. Поводът е изказването на държавния глава в Брюксел, в което той заплаши, че България ще наложи вето, ако се гласуват нови санкции срещу Русия, които включват и ядреното гориво. Демонстрацията под наслов „Ние сме България, ЕС и НАТО! Радев – вън!“ се организира от инициатива „Бъдеще с памет“.

„Румен Радев отново се прояви като защитникът на Кремъл в ЕС, в разрез с българския национален интерес. Руската намеса в държавата ни вече е официална. Не трябва да търпим това национално предателство“, пишат организаторите на протеста.

Те призовават всички демократично мислещи българи да изразят своята позиция срещу изказването на Радев. Според тях президентът е направил всичко възможно и „използва цялата си власт и мерзост, за да защитава кремълските интереси“.

Около 2000 души са се записали във Фейсбук събитието за протеста, обявен вчера.

„Демократична България“ също протестира остро срещу изявленията на президента в Брюксел, с които той за пореден път постави под съмнение стратегическите интереси на България като пълноценен член на ЕС и НАТО. Пресцентърът на партията разпространи декларация.

„Радев се прави, че не разбира какво значи победа. “Демократична България” му обяснява: победа значи руските агресори да се изтеглят от цялата територия на Украйна, включително от окупирания през 2014 г. Крим, да платят репарации за нанесените материални и нематериални щети, а виновниците за военните престъпления и за престъпления срещу човечеството, да бъдат изправени пред международен трибунал, най-добре пред Международния наказателен съд в Хага“, се казва в нея.

Вижте и

„Колкото по-бързо и решително бъде постигната тази цел, толкова по-малко жертви ще бъдат дадени. И точно затова предоставянето на навременна помощ е толкова важно и обслужва пряко и нашите собствен български национален интерес: постигането на справедлив и траен мир и възстановяване на международното право“, пише още в декларацията. „… Радев се опитва да обоснове някакъв друг мир, без да има доблестта да го назове пряко. А е ясно, че единственият друг мир би могъл да бъде някаква форма на капитулация пред руската агресия. Призивите за такъв “мир” при условия, наложени от путиновия режим с цената на агресия и множество престъпления срещу човечеството и международното право, са предателство не само срещу борбата и саможертвата на украинския народ, но и спрямо нашия собствен фундаментален национален интерес.“

Въпреки че снощи в социалните мрежи се надигнаха отделни гласове, че пренебрегването на парламентарното решение за военна помощ на Украйна надхвърля правомощията на Радев и може да предизвика импийчмънт, ДБ не споменава за намерение да поиска отстраняването на президента.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре