Сега четете
Тайният план на Саудитска Арабия за купуване на Мондиал 2030

Тайният план на Саудитска Арабия за купуване на Мондиал 2030

Саудитска Арабия предложи да плати за нови стадиони в Гърция и Египет, ако те се съгласят да обединят сили с богатото на петрол кралство за съвместна кандидатура на Мондиал 2030. В замяна арабите искат 3/4 от мачовете на световното първенство да се състоят на тяхна територия.

Драматичната оферта за милиарди евро конструктивни разходи, бе обсъдена в частен разговор през лятото на 2022 г. между престолонаследника, но фактически управляващ Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и гръцкия премиер Константинос Мицотакис, според високопоставен източник, запознат отлично с темата. Друг такъв източник разкри пред „Политико“, че арабите са готови „да поемат изцяло разходите“ по домакинството на Гърция и Египет, но 75% от мачовете на огромния турнир с вече 48 отбора да бъдат в кралството.

Не е ясно дали офертата е била приета. Но трите дъжави в момента работят по съвместна кандидатура за Мондиал 2030 – ход, който вече предизвика остри реакции срещу Гърция заради факта, че останалите две страни имат репутация на нарушители на човешките права, включително дискриминация на жените, брутално отношение към наемните работници и преследване, включително и убийства, на своите критици.

Мегадоларовата оферта на Рияд към Гърция, подхранва критиките, че Саудитска Арабия опитва да използва своето астрономическо богатство, за да си купи Мондиал 2030, създавайки трансконтинентална коалиция, за да се възползва умело от системата на ФИФА за гласуване на домакинство – ротационния принцип за континентите.

В опит световната футболна асоциация да бъде убедена в предимствата на водената от саудитите кандидатура, предложението включва мачове на три континента – Европа, Азия и Африка, което уж води до географски баланс. Кралството от Близкия Изток не би успяло със самостоятелна оферта само 8 години след световното първенство не просто пак в Азия, а в същия регион – в Катар.

Основните конкуренти са също обединени кандидатури – на Испания, Португалия и Украйна от Европа и на Аржентина, Уругвай, Парагвай и Чили от Южна Америка.

Решението ще бъде взето на конгреса на ФИФА догодина от всички над 200 нейни страни-членки от целия свят. Ако африканските държави, привлечени от участието на Египет и от саудитските инвестиции в Африка, застанат зад кандидатурата, и ако азиатските нации направят същото, а Гърция „издърпа“ някои гласове от Европа, тази коалиция има сериозен шанс да спечели.

„Политико“ се обърна към трите правителства за коментар. Гръцкото и саудитското отказаха такъв, а египетското въобще не отговори. От ФИФА също отказаха да коментират.

Домакинство на световно първенство по футбол би било кулминация на амбициозната саудитска стратегия да доминира, когато става въпрос за големи спортни форуми. Там вече се проведоха мачове за световни титли по професионален бокс, футболни турнири на различни европейски страни (напр. финалите за Купата на краля на Испания), състезания от Формула 1, както и професионален голф турнир.

Публичният инвестиционен фонд на на кралството купи английския футболен клуб „Нюкасъл“ и го направи най-богатия в света, а страната спечели за първи път домакинство на турнира за Купата на Азия и той ще се проведе там през 2027 г.

Но желанието за световно по футбол отива далеч отвъд спортните причини.

„Саудитска Арабия се опитва да се позиционира стратегически като Афро-Евразийски хъб – център на нов световен ред – казва Саймън Чадуик, професор по спорт и геополитическа икономика в парижкото бизнесучилище „Скема“. – Такова позициониране би ѝ позволило да упражнява значителна власт и влияние в обширна географска област и тя се стреми да го постигне чрез изграждането на взаимоотношения с ключови партньори. Многополюсно домакинство на Мондиал, заедно с Гърция и Египет, не би било нито алтруизъм, нито щедрост. По-скоро ще е част от по-широк план, който управляващите в Рияд искат да осъществят чрез изграждане на стадиони“.

Вижте и

Саудитското желание за домакинство вече предизвика отвращение сред организациите, борещи се за човешки права, които посочват бруталното отношение на кралството към работниците-мигранти и LGBTQ+ общността.

„Репресиите в Саудитска Арабия не трябва да бъдат награждавани със световно първенство – казва Майк Уордън, директор по глобалните инициативи на „Хюман Райтс Уоч“. – Докато тази държава дискриминира LGBT хората, наказва жените за действия в защита на човешките права и не предлага защита за работниците-мигранти, които ще ще трябва да построят голяма част от стадионите и съоръженията, тя не може да изпълни изискванията за спазване на правата на човека, които ФИФА е установила“.

Впрочем и Мондиал 2022 бе обсипан с критики заради отношението на Катар към работниците, но въпреки това се проведе.

„Политико“

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре