Сега четете
Володимир Зеленски: Европа ще бъде с нас до нашата победа. Чух това от редица европейски лидери . . . за готовността да ни дадат необходимите оръжия и подкрепа, включително авиация

Володимир Зеленски: Европа ще бъде с нас до нашата победа. Чух това от редица европейски лидери . . . за готовността да ни дадат необходимите оръжия и подкрепа, включително авиация

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че някои лидери от Европейския съюз са казали днес на среща на върха, на която присъства и той, че са готови да предоставят на Украйна изтребители, за да ѝ помогнат да се бори с руската инвазия, предаде Ройтерс.

Зеленски за първи път присъства на среща на лидерите на всичките 27 страни от ЕС в Брюксел. Посещението е част от второто му пътуване в чужбина, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година, и е цели получаване на още оръжия от съюзниците.

„Европа ще бъде с нас до нашата победа. Чух това от редица европейски лидери . . . за готовността да ни дадат необходимите оръжия и подкрепа, включително авиация“, заяви той на съвместна пресконференция с председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

„Сега имам редица двустранни разговори, ще повдигнем въпроса за изтребителите и друга авиация“, каза Зеленски.

Той заяви, че е обсъдил с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц въпроса за засилване на военния потенциал на Украйна, но отбеляза, че не може да направи обществено достояние всички елементи от срещата си с двамата лидери.

„Има определени споразумения, които не са публични, но са положителни. Не искам да подготвям Руската федерация, която постоянно ни заплашва с нови агресии“, каза Зеленски.

Мишел заяви на пресконференцията, че ЕС трябва да продължи да оказва максимална подкрепа на Украйна.

„Ние разбираме, че идните седмици и месеци ще бъдат от решаващо значение. Трябва да останем бдителни, трябва да продължим да предоставяме най-голямо ниво на подкрепа“, каза той.

„Артилерия, боеприпаси, отбранителни системи . . . вие ни казахте точно от какво имате нужда и от какво се нуждаете сега“, заяви Мишел, поглеждайки към Зеленски.

Фон дер Лайен обяви, че ЕС ще наложи нови санкции срещу Русия, включващи още забрани за износа на стойност над 10 милиарда евро. По думите ѝ мерките ще засегнат „пропагандаторите“ на руския президент Владимир Путин.

Вижте и

„Ние ще вземем на прицел пропагандаторите на Путин, защото техните лъжи отравят общественото пространство в Русия и извън нея“, заяви тя, като добави, че новите санкции „още повече ще лишат от ресурси военната машина на Русия и ще разклатят основите на нейната икономика“.

Според Фон дер Лайен Украйна постига „впечатляващ“ напредък по пътя към европейската интеграция, но „няма строг график“ за процеса.

„Комисията работи в доста тясно сътрудничество с украинското правителство . . . Няма строг график, това е основан на постижения процес“, каза председателката на Еврокомисията.

По думите ѝ голямата цел е да се покаже напредъкът, постигнат от Украйна в реформите, във връзка с доклада за разширяването, който се очаква през есента.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре