Сега четете
Дебютният игрален филм на Теодор Ушев има поредица от номинации на чужди фестивали

Дебютният игрален филм на Теодор Ушев има поредица от номинации на чужди фестивали

Дебютният игрален филм на Теодор Ушев има поредица от номинации на чужди фестивали, съобщават от „Колибри“.

„φ1.618“ е номиниран за награда Gilles-Carle – за най-добър първи или втори игрален филм. Учредена в памет на един от най-смелите режисьори на Квебек, наградата Gilles-Carle се присъжда от 2010 г. и е придружена от безвъзмездна помощ от 10 000 долара, предоставени съвместно от Bell Media и Québec Cinéma.

Преди броени часове режисьорът получи покана за излъчване на филма в рамките на Международния филмов фестивал в Отава. Оценен високо заради „невероятното въображение“ и сърцатия подход на Ушев и целия екип към предизвикателния сценарий на Владислав Тодоров, „φ1.618“ влезе и в конкурсната програма на фестивала Rendez-vous Québec Cinéma, разказва от „Колибри“. Целта на този форум, създаден през 1982 г., е да популяризира киното на Квебек и неговите създатели, да подкрепя културата на региона и да стимулира индустрията му.

Филмът на Ушев попадна и в официалната селекция на фестивала Phoenix Film Festival-Sci Fi and Horror. Мисията на филмовата фондация „Феникс“, която стои зад фестивала, е да подкрепя развитието на независимото кино в Аризона и неговите образователни възможности. Фестивалният маратон продължава с включване в официалната селекция на Международния филмов фестивал в Спокан. Предвид жанровата си специфика, „φ1.618“ стана част и от програмата на Boston Sci-Fi Festival – най-големия независим жанров филмов фестивал в САЩ.

„φ1.618“ е селектиран и в програмата на 51-ото издание на Фестивала на новото кино в Монреал (Festival du nouveau cinéma 2022) с номинация за New Alchemist Award. Именно на този форум са направили своя дебют Джим Джармуш, Стивън Содърбърг и Вим Вендерс.

Една от първите положителни оценки дойде от Изабела Ванини, програматор на Forum Des Images, според която филмът на Ушев напомня за първите кинотворби на Жан-Пиер Жьоне, Марк Каро и Енки Билал: „Има невиждани досега сцени, които създават усещането, че халюцинираш – музиката, пиршеството, костюмите, маските и декорите ме караха да гледам екрана в захлас. Филмът изобилства от идеи, находки и възхитителни анимационни кадри, които, освен всичко друго, са забавни. Тази красива любовна история, химн на смъртността и ода за книгите, е удивително пленителна“, казва тя.

Вижте и

Както писа БТА след предпремиерната прожекция на филма в рамките на „Синелибри“ (2022), това беше първият български филм, дал старт на фестивала. На 23 ноември 2022 г. се състоя световната му премиера в рамките на Black Night Film Festival в Талин, Естония.

„φ1.618“ е вдъхновен от “Пумпал” на Владислав Тодоров, чиято история пренася зрителите в мистериозния свят на биотитаните. Двете водещи роли са поверени на актьора Деян Донков, който играе ролята на завръщащия се към човешки образ Криптон, и младата актриса Мартина Апостолова, която се превъплъщава в образа на неговия водач към истината – мъдрата и смела Гаргара. Във филма участват още Ирмена Чичикова, Николай Станоев, Васил Дуев, Иво Димчев, Владимир Люцканов, Георги Лозанов, Герасим Георгиев-Геро, Китодар Тодоров.
Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре