Сега четете
В Русия харчат милиони за модернизация на бомбоубежищата

В Русия харчат милиони за модернизация на бомбоубежищата

В Русия местните власти започнаха проверки и ремонт на бомбоубежища в съответствие със заповедта на Кремъл да се модернизира разпадащата се инфраструктура от времената на СССР, съобщи The Moscow Times. За целта местните власти обявиха обществени поръчки за милиони рубли.

В Русия има хиляди бункери, укрепени мазета и други безопасни укрития, които обаче са от десетилетия законсервирани. Тъй като войната в Украйна се проточи, местните власти започнаха да харчат стотици милиони рубли, за да ги направят отново годни за използване. „Правителството взе решение за проверка на мрежата от бомбоубежища още през пролетта. Заповедта бе сведена до министерствата на извънредните ситуации, на отбраната и др.“, обяснява руски чиновник, присъствал на заседанията на правителството по този въпрос.

Макар руските официални власти публично да не са обявявали национална кампания за модернизация на бомбоубежищата, чиновниците признават, че процесът върви от няколко месеца. Властите в Краснодарския край например ще похарчат за ремонт на бомбоубежища през тази година над 6 млн. рубли, в Нижни Новгород – 50 млн. рубли, в Рязан – 1 млн.

Властите на Казан обявиха, че около 30% от градските бомбоубежища са непригодни за настаняване на хора. Те обещаха възможно най-бързо да проверят дали метрото в града става за убежище.

Заповед за стягане на укритията са получили властите дори в най-отдалечените райони на Русия, които се намират на над 7000 км от фронтовата линия.

Проблемът е, че по-голямата част от бомбоубежищата, които по закон трябва да се поддържат от местните власти, се оказаха в аварийно състояние или напълно изоставени след разпада на СССР. „Те дълги години бяха ненужни, но сега, заради ситуацията на фронта, получихме заповед да ги оправим“, казва чиновник от един от западните райони на Русия.

„След мобилизацията модернизацията на бомбоубежищата изглежда задължителна мярка, която може да се тълкува и като грижа на държавата за обикновените граждани“, коментира анализаторът от „Международна кризисна група“ Олег Игнатов.

Вижте и

Според политолога Абас Галямов някои опити за модернизация на бомбоубежищата са инициирани от местните власти в опит да впечатлят началството. „Всеки бюрократ се опитва да следва дневния ред така, както той го вижда. Това е начин да се застраховат срещу възможни претенции от страна на голямото началство“, смята той.

На сайта за държавни поръчки са публикувани стотици поръчки за модернизация на бомбоубежищата в Русия. Договорите включват ремонт на вентилацията, хидроизолация, смяна на вратите, слагане на въздушни филтри и осветление. През ноември такъв търг бе обявен за хидроизолация на бомбоубежището в Самарска област на стойност 3-8 млн. рубли.

Недостигът на убежища е свързан и с факта, че много от тях бяха продадени или дадени под аренда на частни фирми или граждани. Миналата година например ремонтиран бункер от времената на Студената война с розови стени и модерно оборудване бе предложен за продажба в Петрозаводск за 15 млн. рубли. Някои сделки от този тип бяха обявени за незаконни. Например миналото лято в Перм започна наказателно дело срещу бизнесмен, който използвал бомбоубежището като склад и не го оборудвал с необходимите херметични врати, въздушни филтри и запаси вода.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре