Пендаровски: България използва рождения ден на Делчев за засилване на напрежението

За съжаление, другата страна използва рождения ден на Гоце Делчев за засилване на напрежението. Ние издържахме изпита и показахме как трябва да се отнася една сериозна европейска държава, заяви президентът на РС Македония Стево Пендаровски.

Той оцени, че българо-македонските отношения в последно време се влошават.

„Имаше известно затишие след приемането на европейската преговорна рамка. Миналото лято влязохме в процес на скрининг. За съжаление, рожденият ден на Гоце Делчев беше използван от другата страна за засилване на напрежението – нещо, което беше абсолютно ненужно. Смятам обаче, че оценката за 4 февруари е еднозначна и от наша странакато държава ние напълно издържахме изпита и показахме как трябва да се държи една сериозна европейска държава, като зачита правата на хората да отдадат почит към великия македонски революционер и същевременно да се изолират всички, които идват с лоши намерения, т.е. идват с намерение да провокират и създават безредици”, каза Пендаровски.

Той заяви, че ситуацията на границата между България и РС Македония в деня на честването е била кристално ясна.

„Всички, които искаха да влязат в РС Македония, го направиха. На всички, които влязоха от България в Северна Македония и искаха да отидат на гроба на Гоце Делчев, им беше дадена тази възможност. Онези, които се опитаха да нападнат полицията, разбира се, получиха обвинения и депортация от нашата страна. Всяка европейска държава постъпва по такъв начин. Нека се яви един гражданин на Република България, на когото му е било отказано да влезе в РС Македония да отдаде почит на гроба на Гоце Делчев, с изключение на онези, които създаваха проблеми, за което има видео.”

Пендаровски определи приетата от Народното събрание декларация като документ „за вътрешна политическа употреба в навечерието на изборната кампания”.

Вижте и

„Ние имаме рамка, след договорената европейска рамка имаме нормална рамка, наречена фаза на скрининг, която трябва да приключи до края на ноември тази година. Декларацията на българския парламент в навечерието на техните избори не се различава по нищо от декларациите, които видяхме преди три години и в предишния парламент. Онова, което е важно, е европейската преговорна рамка, одобрена от всички 27 държави-членки на ЕС, включително и от Република България. Това са едностранни декларации, които до този момент нямат подкрепа от никого в Брюксел и, разбира се, няма да получат такава”, заяви президентът на РС Македония.

Пендаровски отново повтори, че според двустранния договор с България и според всички международни норми, правила и разпоредби, гражданите на РСМ трябва да се обърнат тук и да търсят правата си, ако смятат, че са застрашени.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре