Сега четете
Увеличават се лихвите по кредитите

Увеличават се лихвите по кредитите

Банковите оферти за потребителски заеми за домакинствата видимо са се влошили в последните три-четири месеца. Средното ниво на лихвите по този вид заеми се е повишило до 9.65%, показват данните на БНБ към края на 2022, пише „Сега“.

Само за месец това е ръст от 0.86 процентни пункта, а от началото на есента лихвите са се повишили с 1.4 п. п. Заедно с таксите и комисионите (годишният процент на разходите – ГПР) цената на потребителските кредити е надхвърля вече 10% (10.16% в края на 2022 г.) – това е с цял процентен пункт повече от октомври насам.

Вероятно повишението на лихвите на потребителските кредити и по-затегнатата политика на банките при отпускането им е причина и за спад на новите заеми.

През декември банките са отпуснали с 20% по-малко потребителски кредити спрямо ноември, а спрямо година по-рано – 7.6% по-малко.

Засега политиката на Европейската централна банка да повишава основните лихви в опит да укроти кредитирането, а с това и високата инфлация в ЕС, все още не се отразява на лихвите по спестяванията и по жилищните кредити у нас.

Очакванията са това да се случи по-осезаемо през втората половина на 2023 г.

Лихвите по жилищните кредити още са на едни от най-ниските си нива – под 3%. По данните от БНБ през декември 2022 г. средната лихва по ипотеките е 2.60%, а заедно с таксите и комисиони годишният процент на разходите (ГПР) е 2.87%. Спрямо ноември има леко нарастване, но то е почти символично – с 0.05 п.п., основно заради новите кредитни продукти на някои банки. В сравнение с преди година обаче лихвите по жилищните кредити продължават да са по-ниски.

Вижте и

Няма промяна и в активното търсене на ипотеки – ръстът в обемите новоотпуснати жилищни заеми за домакинства остава стабилен, като спрямо година по-рано са се отпуснали с 8.9% повече заеми отколкото през декември 2021 г.

Като цяло лихвените нива по спестяванията на домакинства остават на почти същите нива. Големите банки у нас продължават да държат влоговете на гражданите и фирмите с нулева доходност, но някои от тях поне премахнаха такса „съхранение“ за по-големите суми. В края на декември средната годишна лихва по срочни депозити в лева през декември е 0.33%, а евро – 1.27%, показва статистиката на БНБ. Тази положителна доходност се дължи основно на няколко по-малки банки, които от лятото насам се активизираха да набират депозити, като предлагат по-атрактивни условия.

Въпреки все още неизгодните условия домакинствата продължават да увеличават спестяванията си в банки. През декември са били открити 32.5% повече депозити в лева, отколкото през декември 2021 г.  При новите влогове в евро ръстът е с 34.8% спрямо година по-рано.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре