Сега четете
Нови земетресения удариха Турция и Сирия

Нови земетресения удариха Турция и Сирия

Второ земетресение с магнитуд 7.7 по Рихтер удари Турция. Малко преди 12.30 българско време трусът бе отчетен на 3 километра от Кахраманмараш, югоизточна Турция. 9 минути след това почти на същото място бе засечен трус от 6 по Рихтер.

Преди това силно земетресение с магнитуд от 7,8 по Рихтер бе регистрирано в Югоизточна Турция в 04:17 ч. местно време, съобщи Европейският средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът е на 27 км от град Газиантеп и е бил на дълбочина 18 км, съобщава БНР. Минути по-късно са последвали два вторични труса, които също са били сериозни – 6,4 и 6,5 по Рихтер. Президентът Ердоган съобщи, че това е най-силното земетресение от 1939 г. насам.

По данни от медиите, броят на пострадалите в Турция и Сирия вероятно ще бъде между 4 и 16 хил. души. Жертвите в Турция засега са над хиляда души, а 2383 са ранените, съобщи турският вицепрезидент. Пострадалите ще бъдат вероятно много повече тъй като хората са спели в домовете си по време на труса, а мнозина са още в капана на разрушенията, пише „Гардиън“.

В Сирия броят на жертвите е 237, ранените са 639, съобщи министерството на здравеопазването. Държавните медии там съобщават за щети в Алепо, Хама и Латакия.

На кадри в Анадолската агенция се виждат сериозно пострадали и срутени сгради. Има данни за разрушения в провинциите Кахраманмараш, Малатия, Диарбекир, Адана, съобщи телевизия TRT. Училищата в засегнатите райони ще бъдат затворени за една седмица.

Вижте и

Земетресението е изравнило десетки сгради в големите градове на Южна Турция, както и в Сирия, като трусовете са усетени чак до Анкара и остров Кипър, дори в Гърция и Армения. В Южна Италия за кратко бе обявена тревога за цунами след земетресението в Турция, предаде Ройтерс. Гражданска защита впоследствие отмени тревогата за цунами. В южната област Калабрия влаковете временно бяха спрени.

Няколко правителства в ЕС обещаха помощ, включително френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц. Белгия, Полша, Испания и Финландия също заявиха, че са готови да изпратят екипи и да окажат помощ.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
1
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре