Сега четете
Наш шампион по борба бе уличен с допинг

Наш шампион по борба бе уличен с допинг

Шампионът на България по свободна борба в кат. 86 кг Салман Хидиров е уличен в употреба на допинг и правата му са временно спрени до окончателно изясняване на случая и налагане на наказание. Ако и контролната Б проба на бореца е положителна, тогава той ще бъде санкциониран за 4 години.

22-годишният борец на „Руен“ е дал положителна проба за анаболния препарат дростанолон на 15 януари 2023 г. Именно на тази дата Хидиров стана държавен шампион на първенството в Сливен, като във финалната схватка на кат. 86 кг надви с 8:4 т. Илия Христов от „Черноморец“.

22-годишният Салман Рамидинович Хидиров е дагестанец от Махачкала и е тренирал борба в Москва. През ноември 2019-а става трети на първенството на Русия и на следващия месец му е дадено званието „майстор на спорта“. Според руски източници той вече има българско гражданство, макар че на сайта на бългаската федерация по борба да няма такива сведения.

Но няма да е никаква изненада, ако Хидиров има български паспорт или е в процедура по получаване на такъв. В БФБ от известно време има трайна тенденция по натурализиране на борци от Русия и други държави.

Вижте и

В националния ни тим по свободна борба са дагестанците Рамазан Рамазанов (кат. 70 кг) и Ахмед Батаев (92 кг), чеченците Али-Паша Умарпашаев (79 кг), Ахмед Магамаев (86 кг) и Ахмед Магомедов (86 кг). В класическия стил пък национал е арменецът с наш паспорт Айк Мнацаканян (77 кг).

Наскоро бяха натурализирани за националния тим и други борци, като чеченеца Абу-Муслим Амаев (67 кг) и украинеца Семьон Новиков (87 кг) – и двамата от класическия стил.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре