Сега четете
Журналисти от „Нюз 24“ върнати от пункта „Деве баир“. Сложен им е печат „забрана“ за влизане в РСМ

Журналисти от „Нюз 24“ върнати от пункта „Деве баир“. Сложен им е печат „забрана“ за влизане в РСМ

“Дойдохме тук около 5,30 сутринта, но бяхме върнати като представляващи опасност за сигурността на Северна Македония“, разказа пред БТА Тодор Стефанов от „Нюз 24“. Той и колегата му били върнати от граничния пункт „Деве баир“. Връчиха ни забрана за влизане на тяхна територия, добави Стефанов.

Той уточни, че двамата с колегата му не са имали исканата по акредитация от външното министерство на Република Северна Македония, но никой не им е искал такава. „Искаха само лични карти, ние показахме и служебните. Легитимирахме се така, както както го правим навсякъде“, казаха представителите на медията. По техни данни рано сутринта не са допуснати и други екипи на медии. Казано им е било, че могат да минат без камери и техника.

Преминаването през граничния пункт „Гюешево“ е преустановено, излизащите от България изчакват пускането на движението на междинната граница. На място има около стотина души. По данни на служители на пункта автомобилите са спрени заради неработеща система. Това обясниха и служители на граничния пункт „Деве баир“, предаде БТАБТ.

 

Стоянов допълни, че е учуден от това, че журналисти не са били допуснати да влязат в страната, но посочи, че има информация за хартиени списъци на хора, които няма да бъдат допускани да влязат днес в Република Северна Македония.

Първите пътуващи за Скопие, за да се включат в отбелязването на 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев, са преминали границата рано сутринта. Официалната българска делегация е преминала около 5,30 часа тази сутрин, казаха от митницата на Гюешево.

Пред ГКПП „Гюешево“ се събраха и представители на фондация „Македония“, сред които и лидерът й Виктор Стоянов.

„Има организация от страна на властите на Република Северна Македония да съберат хората и автомобилите заедно и с ескорт да се придвижим до паркинга край гроба на Гоце Делчев в Скопие. Идеята беше заедно да се поклоним пред паметта му. Искахме да го направим съвместно, но заради мерките за сигурност и опитите за провокация това няма да е възможно. Планираме общо 5-6 чествания на ключови дати и се надявам да има по-малко полиция и повече хора от двете страни на границата заедно, като братя да честваме заедно общите ни герои“, каза за БТА Стоянов.

 

Вижте и

„Не трябва хората да се подават на провокации. Искрено се надяваме полицията в Скопие да свърши това, което подаде като заявка и да бъдат предотвратени всякакви опити за провокации“, посочи още тойтойч

Около 100-150 български граждани се очаква да пристигнат в Скопие, за да отбележат годишнината от рождението на Гоце Делчев, каза по-рано днес вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред български медии в Скопие. Той очаква обещанията на властите тук, че безпрепятствено ще бъдат допуснати желаещите да дойдат в Скопие български граждани, да бъдат изпълнени.

В българската делегация, която ще поднесе цветя на гроба на Делчев в църквата „Св. Спас“ са още министърът на здравеопазването Асен Меджидиев и зам. министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов.

Има данни за спрени български граждани, не знам доколко са системни. В края на деня ще имам информация и до колко са основателни мотивите за това, каза в отговор на въпрос на БТА министър Демерджиев. Има списък с имена на български граждани, които няма да бъдат допускани, но той не е голям, уточни Демерджиев и отново посочи, че по-пълна информация за създадената организация за пропускането на българските граждани на границата и в каква степен тя отговаря на поетите ангажименти от страна на властите в Северна Македония ще има в края на деня.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре