Сега четете
Огромен скандал заформиха северномакедонските власти, след като спряха български медии на граница, научи Любословие.БГ

Огромен скандал заформиха северномакедонските власти, след като спряха български медии на граница, научи Любословие.БГ

Част от журналистическите екипи, желаещи да влязат в страната, за да отразят честванията на паметта на Гоце Делчев, са възпрепятствани да изполнатслужебните си ангажименти от граничните полицаи.

Според обяснението на властите, медиите от България били заплаха за северномакедонската сигурност. На журналистите, които са вырнати обратно, са им издадени документи сь забрана за влизане.

Гранични полицаи от България са опитали да защитят представителите на българските медии, но и това нямало ефект.

Пред Luboslovie.BG репортерьт Тодор Стефанов обяви, че върнатите журналисти вече са сигнализирали Министерството на външните работи.

Информиран е и българският посланик в Северна Македония, който вече е взел отношение по скандала и е заявил, че това е прецедент и че не може да се връат български граждани и журналисти.

Припомняме, че Северна Македония е в паника от предстоящите чествания на паметта на Гоце Делчев. Полицията в Скопие е взела зверски мерки, за да е възможно протичането на честванията безинцидентно.

Пред и около црквата „Свети Спас“, намираща се в историческата част на града – Старата чаршия, са разположени десетки полицаи, дежурещи денонощно, затворени за автомобилно движение са и някои улици.

Официални гости от българска страна се очаква да има от Министерството на външните работи, както и от посолството ни в Скопие. В македонската столица вече е и българският вътрешен министь и вицепремиер Иван Демерджиев, който се очаква да даде изявление пред българските медии в сьбота сутринта преди началото на официалнитe чествания, които се очаква да бъдат около обяд.

Вижте и

Всички делегации могат утре да положат цветя пред гроба на Гоце Делчев, като полицията ще обезпечи безопасното протичане на поклонението, увери македонският премиер Димить Ковачевски.

Няма да бъдат допуснати до територията на РСМ обаче всички, за които властите преценят, че носят опасност за обществения ред.

Очевидно властите в Северна Македония са решили, че българските журналисти носят такава опасност и затова ги връщат обратно.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре