Сега четете
Първи данни след въвеждане на еврото в Хърватия: Инфлацията се забавя

Първи данни след въвеждане на еврото в Хърватия: Инфлацията се забавя

Забавяне на растежа на цените на потребителските стоки и услуги отчете Хърватия месец след въвеждането на еврото.

Цените на стоките и услугите за лично потребление, измерени чрез индекса на потребителските цени, по предварителна оценка през януари тази година спрямо януари 2022 г. са по-високи средно с 12,7 на сто, аспрямо декември остават без промяна, обяви Държавният институт за статистика (DZS) на Хърватия.

Наблюдавана по отделни групи, очакваната годишна инфлация за групата храни, напитки и тютюневи изделия е 15,4 на сто, за енергията – 13,8 на сто, за индустриалните нехранителни продукти без енергия – 12,1 на сто и за услугите – 9,3 на сто, се посочва в съобщението на Държавния институт, цитиран от ХИНА.

На месечно ниво, т.е. спрямо декември миналата година, храните, напитките и тютюневите изделия са поскъпнали с 1,3 на сто, услугите с 1,1 на сто, докато промишлените нехранителни продукти без енергия се очаква да поевтинеят с 2,1 на сто, а енергията с 1 на сто.

Държавният институт за статистика съобщава, че окончателните данни за индекса на потребителските цени през януари ще бъдат публикувани на 23 февруари, тъй като ще е необходимо да бъдат изчислени според Европейската класификация на индивидуалното потребление по предназначение (ECOICOP).

Вижте и

Тогава ще станат известни по-точни и подробни данни, които ще покажат дали забавянето на растежа на потребителските цени продължава на годишна база, както сочи публикувана днес първа оценка.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре