Сега четете
Опасност от провал на Олимпийските игри през 2024 г.: 40 държави може да ги бойкотират

Опасност от провал на Олимпийските игри през 2024 г.: 40 държави може да ги бойкотират

До 40 държави могат да бойкотират следващите олимпийски игри, което ще обезсмисли цялото събитие, заяви полският министър на спорта и туризма Камил Бортничук, цитиран от Би Би Си. Преди коментара му Полша, Литва, Естония и Латвия съвместно отхвърлиха плана на Международния олимпийски комитет (МОК) да позволи на руснаци и беларуси да се състезават през 2024 г.

Украйна заплаши да бойкотира Олимпийските игри в Париж, ако това се случи. Но МОК заяви в четвъртък, че евентуален бойкот само ще „накаже спортистите“.

Бортничук заяви, че вярва, че ще бъде възможно да се създаде коалиция от 40 държави, включително Великобритания, САЩ и Канада, която да подкрепи блокирането на плановете на МОК преди срещата на 10 февруари.

Той добави: „Като се има предвид това, не мисля, че ще бъдем изправени пред трудни решения преди Олимпийските игри, а ако

бойкотираме Игрите, коалицията, в която ще участваме, ще бъде достатъчно широка, за да обезсмисли провеждането им“.

Миналата седмица МОК обяви, че ще „проучи пътя“, по който да позволи на руските и беларуските спортисти да се състезават в Париж под неутрален флаг, като добави, че „никой спортист не трябва да бъде възпрепятстван да се състезава само заради паспорта си“. Този ход предизвика критики. Правителството на Обединеното кралство заяви, че планът е „далеч от реалността на войната“.

Вижте и

Министърът на спорта на Украйна Вадим Гуцаит заяви, че спортните органи на страната трябва да „засилят комуникацията“ с международните федерации, за да запазят забраната за руски и беларуски спортисти, която беше наложена от изпълнителния комитет на МОК веднага след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Оттогава обаче президентът на МОК Томас Бах заяви, че това е било замислено само като „защитна“ мярка спрямо тези спортисти, а сега настоява, че те не трябва да бъдат дискриминирани.

В четвъртък спортните министри на Латвия, Литва, Естония и Полша заявиха, че „всяко усилие на Международния олимпийски комитет да върне руските и беларуските спортисти да се състезават, дори под неутрален флаг, трябва да бъде отхвърлено“. „Усилията за връщане на руски и беларуски спортисти на международни спортни състезания под булото на неутралитета легитимират политическите решения и широко разпространената пропаганда на тези държави“, добавиха те и призоваха „всички международни спортни организации и федерации“ да отстранят руските и беларуските спортисти от международни състезания до края на войната.

Правителството на Съединените щати заяви, че подкрепя временното отстраняване на руските и беларуските спортни управителни органи от международните спортни организации и също така насърчава организациите да спрат излъчването на събития в двете страни.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре