Сега четете
Издирван от 16 г. мафиотски бос бе арестуван, докато работи в пицария

Издирван от 16 г. мафиотски бос бе арестуван, докато работи в пицария

Осъденият в Италия голям мафиотски бос Едгаро Грего бе арестуван след 16 години издирване. Той бе изчезнал от делото срещу него през 2006 г. за убийство на двама братя и покушение срещу друг човек през 1991 г.

Греко, италиански мафиот от „Ндрангета“, е осъден задочно на доживотен затвор. Той е бил арестуван в Сент Етиен (Фр) в югоизточна Франция, близо до Лион. Там 63-годишният престъпник се представял за Пауло Димитрио (истинското име на престъпник от провинция Пулия) и от три години се подвизавал като шеф готвач в местна пицария. Иначе живеел в Сент Етиен от 2014-а, като работел и в други ресторанти.

През 2021 г. мафиотът явно е бил толкова уверен в сигурността на псевдонима си, че се появил с него в статия в местен вестник, където се хвалел с „регионалните и местни рецепти“ на своя ресторант Caffe Rossini Ristorante – равиоли, ризото и талиателе. На снимката във вестника той е с тъмни очила и посивяла брада, а в текста е описан като италианец по произход, но по душа истински гражданин на Сент Етиен.

Залавянето на Греко е вторият арест на високопоставен мафиот в рамките на две седмици. В средата на януари, по време на посещение в клиника в Сицилия бе заловен Матео Месина Денаро, който бе издирван от 30 години.

По времето, когато Денаро е бил „капо ди тути капи“ на сицилианската „Коза Ностра“, Греко е важен елемент в калабрийската „Ндрангета“, която сега е най-мощната мафия в Италия. Пипалта ѝ се простират в Европа, Южна Америка и дори в Астралия, като е замесена предимно в нарко търговия.

Вижте и

Греко бе издирван за жестоко убийство на двама братя по време на война между две групировки през 90-те години. Според свидетелски показания Стефано и Джузепе Бартоломео са били пребити до смърт в рибен магазин в Козенца през януари 1991-ва. Телата им обаче и до днес не са намерени.

В продължение на много години главният прокурор за борба с мафията в Италия Никола Гратери полагаше огромни усилия да открие Греко. От 2019-а следователите му са следели мрежата от поддръжници на мафиота и така са стигнали до Сент Етиен. В операцията е бил задействан и Интерпол.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
1
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре