Сега четете
2 февруари – Православна църква отбелязва Сретение Господне

2 февруари – Православна църква отбелязва Сретение Господне

На 2 февруари Българската православна църква отбелязва Сретение Господне. Празникът е посветен на 40-ия ден от раждането на Божия син Исус Христос.

Сретение Господне е един от 12-те големи празници в годината и един от четирите, посветени на Божията майка.

Според свещените писания 40 дни след раждането на Спасителя Света Дева Мария го занесла в Йерусалимския храм, както повелявал Законът на Мойсей, за да го посвети в Господа. Това било установено за спомен от избавянето на израелските първородни от смъртта, която поразила всички египетски първородни от човек до добитък. Затова всеки първороден като собственост на Господ бил длъжен с определена от закона цена да бъде откупен. След навършване на 40 дена от рождението майката на първородния принасяла в жертва на Бога агне. Ако майката била бедна, принасяла гургулица или два гълъба.

По същото време живеел праведен старец на име Симеон. По внушение на Светия Дух Симеон влязъл в храма, когато донесли Исус. Симеон го взел на ръце и отправил пророчески думи, че Младенецът ще донесе спасение и светлина.

Йосиф и Света Дева Мария се чудели на тези негови думи. А той, като ги благословил, обърнал се към Богородица и ѝ казал: „Ето, този лежи за падане и ставане на мнозина в Израиля и за предмет на противоречия, а на самата тебе меч ще прониже душата, за да се открият мислите на много сърца“ (Лука 2:25 – 35).

Тези думи, изглеждащи напълно безсмислени по онова време, се сбъдват по време на живота на Спасителя. Той дал нов закон на народите – Закона на любовта и благодатта. Но самият той и неговото учение станали поводи за много спорове и противоречия. А след като Иисус изтърпява разпъването на кръста и страданията, меч пронизва сърцето на Света Богородица.

Така до днес е останал обичаят на 40-ия ден от раждането си децата да бъдат въведени в храма.

Вижте и

Сретение Господне се почита и от католиците. При тях се нарича Кендълмас. Във Франция и Белгия на този ден задължително се ядат палачинки.

В някои региони в България отбелязват днес Петльовден – празник на мъжката рожба. Майките на момчета слагат на масата петел. Традицията повелява от жертвената птица, сготвена със зеле или ориз, да се раздава на съседи за здравето на момчетата.

Вярва се още, че ако е хубаво времето днес, така ще е още 40 дни.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре