Сега четете
Предизборната кампания започва навръх 3 март

Предизборната кампания започва навръх 3 март

Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува хронограмата за предсрочните парламентарни избори на 2 април 2023 г. Тя включва сроковете за дейностите, свързани с подготовката и провеждането на изборния процес.

Според нея до 10 февруари кметовете на общините образуват със заповед избирателните секции на територията на общината и утвърждава тяхната номерация, обхват и адрес.

Дотогава ЦИК трябва да обяви и списъка на местата извън страната, в които на произведени до пет години преди изборния ден избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели.

От своя страна избирателната комисия следва до 12 февруари да публикува списък с номерата и адресите на избирателните секции в изборните райони и с броя на избирателите в тях.

Политическите формации, които ще участват в изборите на 2 април 2023 г., подават заявления за регистрация не по-късно от 17:00 часа на 15 февруари, т.г. Инициативните комитети трябва да се регистрират в Районните избирателни комисии до 17:00 часа на 20 февруари 2023 г.

Крайният срок за регистрация на кандидатските листи е 17:00 часа на 28 февруари 2023 г.

Вижте и

Не по-късно на 1 март 2023 г. ЦИК трябва да определи чрез жребии номерата в бюлетината на партиите и коалициите, които ще участват в изборите на 2 април, т.г.

До 11 март ще бъдат определени и местата в държавите, в които ще се образуват секции извън страната и броя на избирателните секции във всяко място.

Предизборната кампания ще бъде открита в 00:00 часа на 3 март 2023 г. и ще приключи в 24:00 часа на 31 март.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре