Сега четете
САЩ приемат евентуално руско участие в Париж 2024

САЩ приемат евентуално руско участие в Париж 2024

Новият президент на олимпийския и параолимпийски комитет на САЩ (USOPC) е за проучване на начини руски и беларуски спортисти да се състезават на игрите в Париж 2024 като неутрални, и същевременно настоя, че настоящите санкции срещу Русия и Беларус трябва да останат в сила.

Джийн Сайкс, който замести на 1 януари Сюзън Лайънс начело на USOPC, написа това в писмо до спортисти, спортни ръководители и „други заинтересовани страни“ миналата седмица. То е в отговор на множество запитвания и реакции относно решението на Международния олимпийски комитет (МОК) да опита да намери начин някои руски спортисти все пак да участват в Париж 2024.

„След като изслушахме много спортисти и наши членове, признаваме своето желание да се състезаваме срещу всички най-добри спортисти в света, но само ако това може да се случи по начин, който гарантира безопасна и честна игра – пише още Сайкс. – МОК трябва да продължи да проучва евентуална  процедура, която ще запази съществуващите санкции и ще гарантира, че само неутрални и чисти спортисти имат право да се състезават. Този процес ще изисква внимателен надзор и допълнителни усилия, за да спечелим доверието на нашата общност.“

Русия и Беларус получиха повсеместна спортна забрана по препоръка на МОК още на 25 февруари 2022 г. – деня след нахлуването на руски войски в Украйна. Това доведе до отнемане на всички планирани домакинства на големи спортни събития в тези две страни, до отстраняване на руски и беларуски официални лица от ръководството на международните федерации и до изключване на спортистите им от големите форуми.

Вижте и

Впоследствие някои от големите спортни лиги в Северна Америка и Европа (като НХЛ и баскетболната Евролига) и индивидуални спортове като тениса допуснаха руснаци и беларуси в своите състезания, но под неутрален флаг.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре