Сега четете
В хипермаркети таксуват задължителни опаковки, дори да не ги ползваме

В хипермаркети таксуват задължителни опаковки, дори да не ги ползваме

От началото на тази година някои от големите търговски вериги продават ястия от топлите витрини и насипни продукти, като задължително начисляват по 20 стотинки за опаковка. В касовата бележка пластмасовата кутия се появява като самостоятелен артикул. Тя се таксува дори когато клиентът я е отказал и е взел съответния продукт в своя опаковка или в пликче.

Това е нелоялна търговска практика, посочват от платформата „Ние, потребителите“. И напомнят, че от следващата година пластмасовите опаковки вече са забранени, затова вероятно търговците се опитват да изчистят залежали количества.

От платформата са получили сигнал на гражданин, който си е закупил маслини и въпреки че е убедил продавача да ги постави в пликче, на касата все пак му е таксувана и пластмасова кутийка от 20 ст. като самостоятелен артикул със съответната цена.

От специално поставени табели в търговските обекти става ясно, че задължителното начисляване на 20 ст. за опаковка е по нова Наредба за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда.

Търговците твърдят, че тя въвежда нови правила, които забраняват ястията от топлите витрини и насипните продукти да се поставят в донесени от клиента съдове за многократна употреба. Не става ясно обаче, защо ако продуктите се поставят в безплатните найлонови торбички, на касата се таксува пластмасовата кутийка.

Вижте и

„Това означава, че са определени артикули, за които най-вероятно баркодът, който се издава след измерването на везната при отпечатването на етикета, автоматично добавя и отделно таксуване на опаковка. Изключение могат да правят продукти като пилешки бутчета, кюфтета и др., които се поставят в специални пликове, без заплащане за тях“, разяснява Габриела Руменова от „Ние, потребителите“.

В същото време проверка на „Ние, потребителите“ показва, че има търговски вериги, които предоставят възможност на клиентите си да донесат свои съдове, в които да бъдат поставени избраните от тях продукти.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре