Сега четете
Румен Радев и Александър Вучич откриха строежът на българска територия на газовата връзка между България и Сърбия

Румен Радев и Александър Вучич откриха строежът на българска територия на газовата връзка между България и Сърбия

Започна строежът на българска територия на газовата връзка между България и Сърбия. По план тя трябва да свързва градовете Нови Искър и Ниш.

Символичен старт на строителните дейности на територията на България дадоха президентите на двете държави Румен Радев и Александър Вучич.

Президентът Радев напомни, че България се доказа като надеждна транзитна страна и дори и в най-тежката ситуация, когато страната ни е останала без руски газ, е продължила безпроблемно да изнася синьо гориво за Сърбия. Страната ни е и третият най-голям нетен износител на електроенергия в Европа.

Газовите връзки не са просто инфраструктурни проекти, а символ на потенциала на нашия регион за в бъдеще. Интерконекторът е залог за бъдещето, но и израз на волята на нашите страни не просто да градим двустранните отношения, но и общоевропейско бъдеще, основано на солидарност и иновативни технологии. Той е пример как устойчивото ни сътрудничество с ЕК води до взаимни ползи не само за нашите страни. Той е пример за успешното прилагане на европейската стратегия за достъпна енергия. Този интерконектор е успех и за България, защото добиваме достъп до разширени пазари“, посочи Румен Радев.

Вижте и

„България е на кръстопът – това включва и доставките на газ и това е стратегическо предимство. България приема своята отговорност да е гарант за сигурността в региона. Този интерконектор ни дава възможност да се възползваме и от останалата мрежа на страната, гарантирайки възможно най-ниски цени не само за България, но и за региона“, посочи енергийният министър Росен Христов.

Първа копка на газовата връзка между двете държави беше направена на 1 февруари миналата година в Сърбия. Сега започва изграждането на българското трасе.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре