Сега четете
Румен Гашаров с наградата за живопис на името на Майстора

Румен Гашаров с наградата за живопис на името на Майстора

Румен Гашаров получи Националната награда за живопис на името на Майстора на церемония в художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил. Връчването на наградата става традиционно на 1 февруари, в деня на рождението на Майстора.

През тази година номинирани за престижното отличие бяха и Богдан Александров, Валентин Дончевски, Красимир Русев и Николай Тодоров.

„Радва ме големият интерес, който моята изложба събуди сред младата публика. Навярно картините ми не са само отражение на миналото, а имат значение и днес. Благодаря за наградата“, бяха първите думи на отличения автор веднага след обявяването на името му от председателя на Съюза на Българските художници (СБХ) Любен Генов.

„Изложбата „Бруто – нето“ на Румен Гашаров в Софийската градска художествена галерия е сериозният повод и за неговата втора номинация за наградата „Майстора“, каза председателят на журито и на СБХ Любен Генов. „По моето лично мнение, човек би могъл, в буквалния смисъл на думата, да заживее с неговите творби. Да съпреживява сюжетите, да си съжителства с персонажите му, да им съчувства и да се надсмива на неговите героите, пак съчувствено“.

Гашаров получи парична премия от Община Кюстендил, Министерството на културата и СБХ в общ размер от 8 хиляди лева, и статуетка, изработена от скулптура Кирил Матеев.

Награден посмъртно с националната награда днес беше и Румен Жеков. „Напълно заслужено той имаше две номинации за тази награда досега, а с тях беше само на стъпка от този приз“, посочи още Любен Генов, който обяви извънредното награждаване тази година.

„Много се радвам, че голяма част от хората виждам тук всяка година, което значи, че този ден е празник, който остава в сърцата им. На тази дата съчетаваме две изключително големи събития – рождения ден на Майстора и връчването на Националната награда за живопис“, каза пред БТА директорът на художествената галерия в Кюстендил Валентин Господинов и допълни, че днешният ден, благодарение точно на това събитие, е празник за българската живопис.

Вижте и

Наградата „Владимир Димитров-Майстора“ съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. Отличието за живопис се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година.

Традиционно в галерията в Кюстендил днес беше открита и изложба на миналогодишния носител на приза – Атанас Парушев. В залите на галерията в Кюстендил присъстващите на събитието можеха да видят и представителната постоянна експозиция с творби на Майстора, гостуващата изложба на галерия „Борис Денев“ – Велико Търново, експозиция с творби на Николай Дюлгеров, изложба скулптура на Иван Русев, годишната изложба на кюстендилските художници и продължаващата изложба от пленера „Свети Лука“.

Участниците в отбелязването на 141-вата годишнина от рождението на Майстора посетиха днес и къщата му музей  в с. Шишковци, Община Кюстендил.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре