Сега четете
Зъболекари предупредиха за хаос с пациентското е-досие

Зъболекари предупредиха за хаос с пациентското е-досие

 Разработваният в момента и предлаган от „Информационно обслужване“ формат на дентално пациентско досие ще доведе до хаос. Той е опасен за денталното здраве на пациентите, тъй като националната здравна информационна не е технически готова за приемане на данните и отчетите на денталните лекари. Това предупредиха днес от Българския лекарски съюз (БЗС), настоявайки срокът за въвеждане на националната здравна информационна система за денталните дейности да бъде предоговорен и да стартира след подписване на анекс между БЗС и Националната здравноосигурителна каса.

От зъболекарския съюз разказаха, че от 2 г. работят с министерството за въвеждана не е-система за отчитане, но не получават никаква реакция и съдействие от „Информационно обслужване“, които трябва да изработят съответния софтуерен продукт. Шефът на УС на БЗС д-р Николай Шарков обясни за многобройни срещи и разговори със здравния министър, представители на здравната каса и „Информационно обслужване“, вкл. и в парламента, на която са били уверявани словесно от държавната фирма, че всичко е „тип-топ“. На 1 февруари 2023 г. обаче, т.е. днес, когато изтича удълженият срок за въвеждане на е-системата, „няма никаква подготвена адекватна и устойчива национална здравно-информационна система за денталната помощ в България“, коментира той. По думите му ситуацията е такава въпреки проведената на 13 януари т.г. спешна среща с министър Асен Меджидиев, на която зъболекарите отново са алармирали за липсващата система и на която от информационно обслужване са се съгласили с техните предложения, които според тях няма да попречат на лекарите да вършат работата си както досега. „Най-циничното беше, че едва на 30 януари получихме за първи писмо от тях с покана да се обсъди „статута на присъединяване на денталните медици към системата““, коментира Шарков.

„В момента „Информационно обслужване“ предлага номенклатура, терминологията в която е превеждана незнайно от кои години“, посочи Георги Габровски, зам.-председател на УС на БЗС. По думите му зъболекарските дейности са преведени по недопустим начин, който не съответства на практиката и обучението по дентална медицина – те са неразбираем, нелогични и неприложими. Това според него може да доведе до въвеждане на невярна информация в е-системата, което пък да предизвика хаос и неправилно лечение на пациента заради грешно тълкуване. „Не може от август до сега да има бездействие и изведнъж да се иска от нас да въведем системата. Нужни са разумни срокове и гратисен период с цел обучение на денталните медици“, заяви той. Д-р Шарков пък разказа, че им се предлага система от Австралийския съюз на базата на договор между МЗ и Департамента по здравеопазване на Австралия, сключен преди 12 г. „Ако я въведем, застрашаваме здравето на българския пациент“, заяви той.

От БЗС обясниха още, че денталната медицина се отчита по съвсем различен начин от медицината и не може софтуерния продукт от нея да се приложи автоматично към тяхната дейност. „Ние не работим по клинични пътеки, с прегледи и изписване на лекарства. Ние вземаме такса за извършена услуга. Реално свършена работа е, когато например е приключило лечението на кариеса, а то има отделни етапи. Какво ще отчетем за една временна отпорация – дошъл е човекът и си е тръгнал?“, онагледиха картината зъболекарите и настояха да се отчитат както към здравната каса, така и към е-системата в края на месеца, когато реално могат да отчетат приключило лечение.

Вижте и

„Над 25% от колегите заявяват, че ако се въведе системата, както иска „Информационно обслужване“, ще се откажат да работят по Националния рамков договор. Става дума за дентални лекари в  малки населени места, където един зъболекар обслужва повече от 1 населено място. Т.е. гражданите ще бъдат лишени от лечение по НРД, това мисли ли го някой“, попитаха още от зъболекарския съюз.

Очаква се днес служебният здравен министър Асен Меджидиев да обсъди проблема с министъра на електронното управление Георги Тодоров, посочи д-р Шарков.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре