Сега четете
Службите за сигурност да се върнат във въоръжените сили, предлагат от Алианс за стратегическо управление

Службите за сигурност да се върнат във въоръжените сили, предлагат от Алианс за стратегическо управление

Ръководителите на службите за сигурност трябва да се назначават както досега, по предложение на Министерски съвет и с указ на президента, но е необходимо да се помисли тези служби да се върнат във въоръжените сили в мирно време, според неправителствената организация Алианс за стратегическо управление. На пресконференция в Националния пресклуб на БТА представителите на неправителствената организация доц. д.н. Милен Иванов, бриг. ген. о. р. д-р Тодор Коджейков и Роман Ангелов представиха позицията си относно работата и структурата на службите за сигурност.

Това е първата публична изява на организацията, която е създадена на 22 декември 2022 г. Доц. Иванов отбеляза, че основната идея е да се обединят гражданските, извънпартийните експерти, за да може да се генерира една сравнително независима, но важна за държавата експертиза в областта на държавното управление, не само в сектор „Сигурност“, както и да се представят решения пред обществеността, които биха били полезни за държавните институции.

От неправителствената организация се обявиха против предложенията на „Продължаваме Промяната“, внесени на 30 ноември 2022 г. в Народното събрание, за промени в Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“. Те предвиждат ръководителите на ДАНС, ДАР, ДАТО и Служба „Военно разузнаване“ да се назначават от Министерски съвет, по предложение на министър-председателя.

Алиансът за стратегическо управление отбеляза още, че трябва да се реши проблемът с набирането на кадри в службите и тяхното кариерно развитие. Беше акцентирано, че служителите сега нямат базови военни знания и умения, които са необходими за тяхната работа. Доц. Милен Иванов отбеляза още, че е необходимо да се завишат критериите за назначаване на ръководители на службите за сигурност. Според него сегашните изисквания за експертиза са недостатъчни.

Вижте и

„Имаме проблем с архитектурата на системата за национална сигурност и отбрана. С години в България се приемат структурни закони, а не функционални“, каза още доц. Иванов. По думите му вместо да имаме закон за националната сигурност, в който да бъдат обобщени и да бъде завършена архитектурата на националната сигурност, имаме поредица от закони за службите. Според него този структурен подход вреди сериозно на важните функции, които изпълняват тези служби. „Според нас трябва да има функционални закони, например Закон за разузнаването, това е и международният опит“, добави той.

РЕПОРТЕР ПО ТЕМАТА: Андрей Велчев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
1
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре