Сега четете
Росица Карамфилова: Важно е да имаме алтернативи на затварянето на въглищните мощности, за да гарантираме и енергийната, и националната сигурност

Росица Карамфилова: Важно е да имаме алтернативи на затварянето на въглищните мощности, за да гарантираме и енергийната, и националната сигурност

Важно е да имаме алтернативи на затварянето на въглищните мощности, за да гарантираме и енергийната, и националната сигурност. Това заяви служебният министър на околната среда Росица Карамфилова в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Тя коментира  решението на парламента, с което бе възложено на Министерския съвет да опита да предоговори сроковете за декарбонизация и намаляване на вредните емисии в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Ако някой смята, че ще е лесно – не, няма да е лесно. Но нямаме път назад, трябва да продължим, за да стигнем до крайната цел, коментира Карамфилова. Според нея България трябва да убеди Европейската комисия (ЕК), че мерките, които предлагаме, са реализуеми. Затова, смята министърът, мерките трябва да бъдат предложени от Министерството на енергетиката. Карамфилова добави, че позицията на експертите и на министрите е, че не трябва да се пристъпва към затваряне на мощности, без да има алтернативи.

Служебният министър обясни, че страната ни ще се опита да предоговори т.нар. междинни цели, защото в момента има поети конкретни ангажименти за намаляване на вредните емисии година по година. Всъщност, каза Карамфилова, заради енергийната криза от миналата година, ние вече сме в неизпълнение на някои от сроковете за 2022 година. Целта ни е да убедим ЕК, че въпреки разминаването в изпълнението на междинните цели, ние се движим към общото изпълнение, смята министърът.

Дългосрочното намиране на алтернатива за декарбонизацията е свързано с поетапно въвеждане на мерки, смята екоминистърът. По думите ѝ всичко трябва да бъде изчислено и разписано – кога се затваря, кога се отваря, колко ще струва. Този елемент включва и околна среда, социална политика, здравеопазване, финанси, обясни Карамфилова.

Вижте и

По думите на Росица Карамфилова най-вероятно ще има забавяне по траншовете по ПВУ заради неизпълнените цели за 2022 година. Тя напомни, че първият транш бе получен в края на миналата година.

Когато се поема ангажимент, без да има ясен, конкретен и последователен план за действие, стигаме до това, до което стигнахме, каза министърът във връзка с поетия вече ангажимент за намаляване на вредните емисии в Плана за възстановяване.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре