Сега четете
От утре месечната карта за ученици и студенти в София става 15 лв.

От утре месечната карта за ученици и студенти в София става 15 лв.

От утре – 1 февруари, месечните карти за учениците над 10 години, за студентите и за докторантите в София вече ще струват по 15 лв., съобщиха от Столичния общински съвет и от Центъра за градска мобилност. Децата до 10 години пък ще пътуват безплатно с обществения превоз, като за целта те също ще трябва да притежават карта за право на безплатен транспорт. Ако пътуват с междуградски превоз, те ще трябва да се снабдят с билет от 0 лв. Досега картите за учениците над 7 г. и за студенти в градския транспорт в София бяха по 20 лв., а за докторанти – 35 лв.

Новата цена ще важи поне до края на 2023 г. Намалението идва след влязло в сила решение на Министерски съвет от началото на февруари пътуването на децата до 10 г. с публичния превоз да е безплатно, а за останалите споменати групи да се предвидят по-големи отстъпки от досегашните. За пенсионерите в София обаче по-евтини карти за градския транспорт няма да има, тъй като определените от кабинета намаления за тях са по-малки в сравнение с тези, които Столична община вече прилага спрямо хората в пенсионна възраст. Така жителите на София над 68 г. ще продължат да плащат по 10 лв. на месец за всички линии на градския транспорт.

От утре ЦГМ временно спира да продава годишни абонаментни карти за ученици и студенти, докато изчисли каква трябва да е новата им цена. Досега тези карти струваха 200 лв., но след решението на правителството тяхната цена следва да се намали. Министерското постановление обаче изненада много общини, в това число и Столична, в резултат на което тя още няма готовност да каже колко ще струват занапред годишните карти за ученици и студенти. Очакванията са към края на февруари или началото на март общинското дружество да възстанови продажбите им с новата цена.

Закупилите годишна карта преди 1 февруари ще могат да получат разликата между двете стойности, изчислена на базата от следващия месец до края на 2023 г. съобщиха още от СОС. Шефът на транспортната комисия Карлос Контрера от МВРО съобщи, че към момента се обмисля схема за връщане на горницата над новата цена, при която собственикът на картата подава искане за връщане на парите на каса на ЦГМ.

Вижте и

Гласуваните от правителството допълнителни субсидии за поевтиняване на градския и междуселищния транспорт за ученици, студенти и пенсионери са на път да породят хаос в общините. Кабинетът реши от 1 февруари децата до 10 години да пътуват безплатно – сега горната граница е до 7 години, а ученици, студенти и пенсионери да получават по-високи отстъпки от традиционните цени на картите. Почти сигурно е, че решението няма да влезе в сила навреме, защото общините тепърва трябва да организират целия процес по промяна на тарифи, връщане на надвзети пари, изменения на софтуер.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре