Сега четете
Ивайло Мирчев: Ако получим първия мандат с ПП, ГЕРБ трудно ще обясни защо няма да ни подкрепи

Ивайло Мирчев: Ако получим първия мандат с ПП, ГЕРБ трудно ще обясни защо няма да ни подкрепи

С „Продължаваме Промяната“ преследваме голяма цел – да сме първа политическа сила и да получим първия мандат. След това ГЕРБ трудно ще обясни защо не биха ни подкрепили. Не измерваме целта си в гласове, а в петте приоритета и с ясното съзнание, че няма да имаме 121 депутати. Това каза за „Здравей, България“ Ивайло Мирчев от „Демократична България“.

По думите му коалицията им няма да се напълни с „кухи брандове“. „НДСВ има по-друга роля на тези избори – да отнеме гласове от политическите сили. В момента, в който бъде вкаран отровен двойник или партия, която може да откъсне половин или един процент, това може да се окаже липсващата нишка в НС. С такава цел възкръсват зомбита“, смята той.

По въпроса с поскъпването на застраховката „Гражданска отговорност“ Мирчев каза, че целта е да се обслужват интересите на конкретна застрахователна група. „Лобито е изключително силно, а пет партии работят против интереса на България. На 13 февруари има среща на Еврогрупата, на която ще присъства и министърът на финансите на България. Тя трябва да седне и да обясни напредъка ни по ИЕРЕМ 2. Има точка, която не можем да променим. Според нея излизаме от Маастрихтските критерии. Ако само тя е проблем, може да преговаряме с ЕК да влезем в еврозоната, щом всички други критерии са покрити. Един от тях е да променим Кодекса за застраховане. В момента плащаме презастраховане, така че то по-скоро ще спадне“, прогнозира Мирчев.

Според него, ако коалицията на ДБ и ПП не получи достатъчно подкрепа, а ГЕРБ, БСП и ДПС го постигнат, значи това иска обществото. „Нашата работа е да не допуснем точно този сценарий. Нямаме илюзии, че ще има стабилно 4-годишно правителство, но трябва да направим този преход. Няма нищо по-хубаво от това да си в опозиция, но нашата цел е да сме първа политическа сила. Сигурно е, че ще имаме обща парламентарна група с ПП. Коалиционното ни споразумение запазва идеологическите различия. Обединяваме се, не за да станем по-леви или ПП – по-десни, а около петте приоритета“, заяви депутатът.

Мирчев коментира и присъствието на главния прокурор Иван Гешев на 71-та Национална молитвена закуска, която се дава от американския президент Джо Байдън. Според депутата поканата не е отправена от конгресмени.

Вижте и

„Присъствието на тези закуски струва много пари. Кой плаща за това? Американското правителство няма нищо общо с тази работа. Гешев ще се върне от Вашингтон, гледал молитвена закуска на видео“, смята Мирчев.

„ГЕРБ не иска да бъде приет механизма за разследване на главния прокурор. Те приложиха процедурна хватка. 11 наши депутати бяха в зала, останалите бягахме, за да стигнем до кворум, но ГЕРБ и ДПС не се регистрираха умишлено“, коментира още депутата от ДБ.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре