Сега четете
За пръв път от 15 години: Командировъчните за страната нарастват двойно

За пръв път от 15 години: Командировъчните за страната нарастват двойно

За пръв път от 2008 г. дневните за командировка в страната ще бъдат увеличени, при това двойно. Сумата ще се повиши от 20 на 40 лв. на ден, предвижда проект на промени в наредбата за командировките в страната, публикуван за обществено обсъждане. Преди няколко дни министерството на финансите пусна сходен проект и за наредбата за командировките в чужбина.

Дневните пари са предназначени за покриване на разходите на командирования за храна през деня и компенсиране на работника или служителя за претърпяното неудобство, тъй като не може да се храни в дома си. Според данните на Националния статистически институт за периода от януари 2008 г. до декември 2022 г. инфлацията според индексът на потребителските цени е 60,8%. С предложеното увеличение ще се гарантира адекватен размер на дневните, за да може командированият да покрие разходите за храна, мотивират се от социалното министерство.

В наредбата са предвидени и редица облекчения и възможности за покриване на допълнителни разходи. Заповедта за командироване ще може да се издава и в електронен вид. Когато човек пътува със собствен транспорт, разходите ще му се възстановяват не според най-икономичния режим на движение, както е сега, а според комбиниран режим на движение. Сега под икономичен режим се има предвид извънградско шофиране, което пречи да се възстановяват реалните разходи при командировката, обясняват авторите на наредбата.

Вижте и

По преценка на командироващия или когато това е уговорено в колективен трудов договор, дневните могат да бъдат изплатени в размер до 200% от определената в наредбата базова сума, т.е. 80 лв. на ден.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре