Сега четете
Бебето, транспортирано със Спартан, е в тежко, но стабилно състояние

Бебето, транспортирано със Спартан, е в тежко, но стабилно състояние

Бебето, транспортирано вчера със „Спартан“ до София, е на изкуствена вентилация, в много тежко състояние, каза пред журналисти д-р Радка Масларска, началник на отделението по неонатология в болница „Токуда“, където детето беше прието за лечение.

То е транспортирано до София, тъй като се налага мултидисциплинарно диагностично уточняване, обясни лекарката, цитирана от БТА. По думите ѝ при раждането на бебето са настъпили усложнения.

Днес е направено изследване с ядрено-магнитен резонанс за оценка на състоянието му. Предстоят допълнителни диагностични процедури. Животът на детето ще бъде спасен. Предизвикателствата пред нас са свързани с възможностите да възстановим всички негови жизнени функции по най-добрия начин и детето да бъде изписано от болницата, каза д-р Масларска и добави, че майката на детето ще остане с него в болницата.

От подобни усложнения има риск при 5% от новородените деца, посочи неонатологът. Във Варна са помогнали на детето до етапа, до който трябва да се спаси неговият живот, но по отношение на диагностичните процедури, които трябва да се направят, е необходима болница, в която се прилага мултидисциплинарен подход, каза още тя. Във Варна има и неонатолози, и апаратура, но детето има нужда от по-високотехнологични изследвания, обясни д-р Масларска. Транспортът от място до място отне четири часа. Беше труден заради състоянието на детето и голямото разстояние. Участниците в полета взеха всички мерки за позициониране на апаратурата, за да се запази животът на бебето, каза неонатологът.

Вижте и

По думите ѝ за новородено бебе, което е поставено на апаратна вентилация, разстоянието от Варна до София е голямо и транспортът с хеликоптер би бил рисков. „Имахме и пълна подкрепа от колегите ни във Варна“, каза още тя.

Д-р Масларска благодари на екипите на министерствата на здравеопазването и на отбраната за организацията на транспортирането на бебето и изрази надежда България да има възможност да предоставя такъв транспорт за всички нуждаещи се деца.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре