Сега четете
Пациентка откри, че е лежала в болница, която не е виждала

Пациентка откри, че е лежала в болница, която не е виждала

Пациентка откри, че е лежала в болница, която никога не е посещавала. Целта на „хоспитализацията“ е била да се усвоят 1900 лв. по клинична пътека с три дни болничен престой. Измамата е осъществена с помощта на злоупотреба с лични данни. Това показа разследване на Би Ти Ви.

Илияна открива несъществуващата хоспитализация в електронното си здравно досие, в което всеки може да следи своята медицинска история от прегледи, хоспитализации и пр. Наред с истинските си прегледи, тя установява и че е лежала в болница „Св. София“ за лечение на остро възпаление на средното ухо в три дни от август, през които е била на работа. Илияна не е посещавала това лечебно заведение. Установява обаче, че познава лекаря, който е задвижил документите й – била е на преглед при него, но в друга болница, „Софиямед“. Когато проследява историята на фалшивата хоспитализация, разбира, че медикът вече не работи в „Софиямед“, а именно в „Св. София“ и там е използвал неправомерно нейните лични данни, дадени за легитимния преглед по-рано.

След като разплита историята, Илияна подава жалба в комисията за защита на личните данни и в НЗОК. Замесеният лекар й се обажда с молба да не пуска жалби. „Св. София“ пък отговарят на Би Ти Ви, че са обект на постоянни проверки и се съобразяват с всички регулации и предписания. От болницата твърдят пред комисията по личните данни, че личната карта на пациентката е била физически на място и е била чекирана. Затова комисията ще направи проверка.

Председателят на комисията Венцислав Караджов коментира, че жалбите за злоупотреба с лични данни в болници и от лекари напоследък се увеличават. Това е нормално, тъй като електронното здравно досие е сравнителна новост. От „Български пациентски форум“ пък допълват, че подобни нарушения са често срещани у нас.

Вижте и

От НЗОК също посочват, че при тях са постъпвали и други сигнали с подобно съдържание. Оттам уточняват, че са наложили санкция на МБАЛ „Св. София“ – частично прекратяване на договор за клинична пътека заради отчетена, но неизпълнена дейност. Касата вече е изпратила писмо с искане да се възстановят парите, получени без правно основание.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
1
Развълнувах се
1
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре