Сега четете
НАП побърка фирмите с още бюрокрация

НАП побърка фирмите с още бюрокрация

Нови административни справки утежняват работата на фирмите и най-вече на счетоводителите в началото на годината.  До 28 февруари всеки работодател трябва да декларира пред НАП не само какви облагаеми доходи е изплатил на своите служители през изминалата 2022 г., но и доходите, които са освободени от данък. Досега фирмите не бяха задължени да подават в специална справка до НАП необлагаемите доходи на своите служители.

Данъчните са изпратили тези дни мейли на 500 000 фирми, за да ги информират за новата справка, която трябва да подадат до края на февруари. В счетоводните форуми е пълно с коментари за неяснота кои необлагаеми доходи, изплатени през миналата година, трябва да декларират сега със задна дата и за кои законовата промяна ще важи от 1 януари 2023 г., т.е. ще се декларират в началото на 2024 г.

Месец преди крайната дата НАП изпрати разяснения. Сред необлагаемите доходи, които трябва да бъдат посочени в справката са: предоставените на служителите ваучери за храна до 200 лв. месечно, които са освободени от облагане по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане, изплатените обезщетения за първите три дни от болничния, еднократните помощи в размер до 2400 лв. за раждане или осиновяване на дете, сключване на граждански брак, които дават като подарък някои работодатели. Трябва да се декларират също така различни видове обезщетения, които се изплащат от работодателя, като например при пенсиониране, при увреждане здравето на служителя, при преместване на работник в друго населено място, при прекратяване на правоотношението поради болест.

Оказва се, че много фирми вече са подали по стария ред справките си за удържаните през годината данък и осигуровки, както и за резултатите от годишното преизчисляване на доходите от трудови правоотношения от основния работодател. Сега те наново трябва да попълват въпросната справка според новите изисквания за допълнителни данни. Отделно работодателите трябва да направят и допълнителен разход за пренастройване на софуера „Труд и работна заплата“. Ако обновяването на софтуера се забави, има опасност счетоводните отдели да не успеят навреме да предадат новата справка.

Поредната бюрократична тежест се роди в парламента между първо и второ четене на данъчните промени за тази година, без да е минала задължителната процедура на обществено обсъждане и оценка на въздействието. През годините тази процедура стана любим похват на всеки, който иска да прокара закони без много шум, и за тази цел използва депутати.

Скандалното е, че предложението идва от Министерство на финансите. Ако ведомството бе включило предложението си за докладване на необлагаемите доходи в проекта за изменение на закона за данъците върху доходите на физическите лица, още преди да бъде одобрен от Министерски съвет, щеше да стане ясно, че има силен отпор от страна не само на бизнеса, но и всякакви други организации – платци на доходи.

Вижте и

Последвалата след това негативна реакция от работодателските организации за поредната бюрократична тежест върху бизнеса в услуга на държавната администрация принуди депутатите спешно да преразгледат някои от плащанията, които трябва да се докладват. Отпадна задължението да се докладва за всеки служител какви суми е получавал през годината като дневни и квартирни за командировка. Отпадна и задължението учебни заведения да отчитат какви стипендии са изплащали.

Не бяха чути обаче настояванията на бизнеса НАП сама да си събира по административен път и от базата си данни информацията какви доходи, освободени от данък, получават данъкоплатците.

По мнението на счетоводители, в новата справка, която фирмите трябва да подадат до края на февруари, най-голям проблем ще създаде описването на ваучерите за храна.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре