Сега четете
Минеков: Народният театър работи с фирма на дъщерята на пиарката

Минеков: Народният театър работи с фирма на дъщерята на пиарката

Има достатъчно поводи директорът на Народния театър „Иван Вазов“ да бъде освободен. Това заяви пред bTV снощи министърът на културата проф. Велислав Минеков. Като повод той посочи, че директорът Васил Василев на няколко пъти е отказал да отговори на въпроси, зададени от депутати, във връзка със средното, ниското и високото заплащане в първата ни трупа, както и относно договорите с външни фирми, с които театърът работи. „Имаме три отказа към депутати поради липса на информация – това е твърде много.“ Минеков допълни, че при държавна субсидия от 5,7 млн. лв. годишно, за ноември и декември театърът има „огромен разход“ – почти две трети от субсидията. Според служебния министър в тези разходи влизат и новите назначения, които той определи като политически.

Проф. Минеков се ангажира със състоянието на Народния театър през ноември м.г., след като Сашо Морфов надраска вратата на пиарката Велислава Кръстева – дългогодишен кадър на ДПС, а неколцина изявени фигури от трупата подадоха оставки.

По повод все още необявените резултати от направения одит на театъра, министърът коментира: „В момента одитът се преглежда и в него има много смущаващи неща“. Проф. Минеков посочи, че има предвид „някакви взаимоотношения“ с фирмата „Инса ойл“, които не са му показани в одита – според него не се знае дали тази фирма прави дарения на театъра, или има обществена поръчка. Логото на фирмата на Георги Самуилов се появи тихомълком в сайта на Народния театър „Иван Вазов“ като „водещ партньор“ през ноември.

„Другото, което не е в одита, е фирмата „Инфлуенсър БГ“, чийто собственик е дъщерята на Велислава Кръстева. Как дъщерята е стъпила в театъра – не знам“, отбеляза Минеков. На въпрос на водещия Светослав Иванов откъде знае тези подробности, щом не фигурират в одита, министърът отговори, че не е получил документи за тях, но ги знае от „други източници“, включително и от театъра.

Вижте и

Дъщерята на Велислава Кръстева – Ния Коцева, е собственик или съдружник в няколко фирми, една от които е „Инфлуенсър БГ“. През ноември, в разгара на скандала със Сашо Морфов и надрасканите врати, сайтът Bird публикува информация от държавния регистър СЕБРА, че две фирми на Коцева са получили общо 82 500 лв. държавно финансиране за пиар услуги. Това са „Франк Стратиджикс“, взела пари от Агенцията по геодезия, картография и кадастър и от Министерството за Българското председателство на ЕС. „Инфлуенсър БГ“ пък е получила общо 20 200 лв. от Министерство на икономиката и от Национален фонд – Кохезионен и структурни фондове. Отделно от това „Инфлуенсър БГ“ усвоява пари по европрограми (10 000 лв.) и е получила близо 16 000 лв. коронасубсидии, но всички те предшестват по време постъпването на Велислава Кръстева в Народния театър.

„Това не са обвинения, със сигурност дейността е съвсем нормална, но аз искам да се уверя в тази нормалност“, подчерта Минеков във връзка с подозирания конфликт на интереси.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре