Сега четете
Вандалите в Несебър се оказаха на държавна заплата

Вандалите в Несебър се оказаха на държавна заплата

Мистерията с вандалското разораване на дюни в района на плажа „Несебър юг“ вече е разгадана. През уикенда стана ясно, че неизвестни лица са направили с тежка техника гигантски изкоп, дълъг стотици метри. Посегателства на морския  ни бряг се случват често, но обикновено злодеите са „предприемчиви“ бизнесмени, които се оправдават, че укрепват или защитават от набези пясъчната ивица. В този случай обаче нарушителите са на държавна заплата – багерът бил пратен от горското стопанство.

Сигналът за съсипванетОт Ловното стопанство разкопали дюните в Несебър срещу АТВ ...на дюните бе подаден от концесионера на плажа в петък следобед.  Извършителят бързо бе идентифициран – МВР установи, че изкопът е дело на Държавното ловно стопанство – Несебър. Шефът на стопанството Димитър Мандулев обясни, трябвало да се вземат мерки заради нашествието на АТВ-а в защитената зона. Той се позова на предписания от регионалната инспекция по околната среда.  Предписание наистина има, само че в него са указани други действия на друго място.

На 13 януари РИОСВ Бургас е изпратила до ловното стопанство предписание за ограничаване достъпа на моторни превозни средства до дюнните образувания на плажа „Несебър – юг“.  Указанието на екоинспекцията е в срок 20 дни „да се монтира трайно възпрепятстващо съоръжение, ограничаващо навлизането на превозни средства от северната страна на защитената територия.  Вместо да сложат бариера/преграда на север, от ловното стопанство на своя глава решили да копаят ров, при това откъм южната страна. През уикенда инж. Мандулев обясняваше пред медиите, че изкопът бил „най-щадящият начин“ да се спрат мотонашествията.

„Дадохме предписанието заради многото сигнали за проникване на АТВ-та от северната страна на дюните, където има улица, дори паркинг и нищо не възпрепятства тези превозни средства“, обясни шефът на РИОСВ-Бургас Павел Маринов. Той е категоричен, че изкопът е незаконен.

Вижте и

Ще издадем нови предписания  –  да бъде възстановен ландшафтът възможно най-бързо и най-пълно и да бъдат предприети адекватни мерки за ограничаване на достъпа на АТВ-та от другата страна на плажа”, обяви шефът на РИОСВ. Ще има и наказания. За конкретните извършители –  физически лица, по закон са глобите са от 3000 до 10 000 лева, а за предприятието санкцията може да е между 5000 и 500 000 лв.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре