Сега четете
Атанас Зафиров: Конгресът на БСП няма да сменя председателя

Атанас Зафиров: Конгресът на БСП няма да сменя председателя

Сергей Станишев е един от виновните за състоянието на БСП

„Отдавна съм спрял да коментирал нелепите твърдения на политически партии. Тази история с оръжията трябва веднъж завинаги да приключи и да е ясно, че всички гръмки твърдения от последните дни имат една единствена цел – да говорят на определен електорат и да изпълняват предизборни поръчки. Доказа се многократно и беше потвърдено от всички говорители по темата, че няма нито един документ, който да показва, че България е изнасяла оръжие с крайна дестинация Украйна. Всичко останало са спекулации, пропаганда и опит някои хора да се доказват пред определени среди.“ Това заяви зам.-председателят на БСП и народен представител на левицата Атанас Зафиров.

„Ако се докаже, че Кирил Петков е изнасял оръжие по някакъв начин зад гърба на г-жа Нинова, която беше вицепремиер и министър на икономиката по това време, това означава, че те умишлено са нарушавали закона“, каза още той и уточни, че ако ПП са участвали в такъв процес, сега трябва да си понесат всички последствия на закона. „В сферата на отговорност на БСП нарушение на закона не е имало“, категоричен е социалистът и припомни, че именно благодарение на участието на левицата в последното редовно правителство не се допусна България да изнася оръжия за Украйна.

По думите на Зафиров в цялата тази процедура участват много институции и служби, и ако тези твърдения са верни означава, че те също би трябвало да са замесени в тази конспирации. „Тази тема беше повдигната в момента, в който стана ясно, че влизаме в предизборна ситуация и всеки започва да прави пропаганда на гърба на другия. В случая е ясно, че мишената е БСП. Видно желанието е да бъде ударена партията, но няма да им се получи“, заяви твърдо той и допълни, че левицата е единствената последователна, разумна и ясна партия в тази ситуация.

По отношение на третия мандат социалистът заяви, че провалът не е на мандатоносителя, а на цялата политическа система, в това число и на Президентството. „Той е наречен кризисен и това предполага по-различни действия, които ние се опитахме да приложим. На преден план изведохме нещата, които ни събират, а не тези, които ни разделят. Ако някоя партия имаше шанс в това НС за устойчиво мнозинство, това беше БСП. Ние следвахме една последователна логика на поведение и диалогичност, което ни даде възможност да запазим отворена врата за диалог с всичко в опит да сглобим нещо работещо“, коментира той.

По думите на Зафиров, от провелата се лидерска тази можем да изведем два положителни акцента – “видяхме, че може да има диалог и върнахме разговора в парламента, където му е мястото“, заяви той.

По отношение на съдебната реформа Атанас Зафиров смята, че се е показало мнозинство и характер. „Това беше един добър и правилен ход, който показа, че има консенсуси в партиите и обществото от нуждата за въвеждане на такива механизми“, заяви той и уточни, че промените в съдебната власт са приети само на първо четене, но в разглежданите законопроекти има предложения, които са на ръба на Конституцията, затова не бива да се бърза.

Вижте и

Относно критиките на Сергей Станишев от последната седмица социалистът посочи, че точно той не би трябвало да дава оценки на партията, защото е един от хората, които носят вина. „Предстои ни Конгрес, на който ще можем да си кажем всички неща. В дневния ред не фигурира смяна на председателя, това в момента не вълнува българските социалисти“, каза още той.

Във връзка с предстоящите избори Зафиров обясни, че БСП винаги е играла за победа. „Така че на тези избори влизаме със самочувствие и с надежда за отличен резултат и добро представяне“, заключи той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре