Сега четете
Nexo обвини в лъжа финансовия министър и шефа на ДАНС

Nexo обвини в лъжа финансовия министър и шефа на ДАНС

„В безсилието си за продължаване на репресията срещу компанията, се използват стари данни за рутинни, редовни ревизии по възстановяване на ДДС, която има всяка една компания, регистрирана по ДДС в България. Видимо в публични регистри и справка от 27 януари 2023 г. към НАП, българското дружество Ен Ди Ес ЕООД няма абсолютно никакви данъчни задължения, противно на внушенията на министър Велкова“.

Това се казва в официална позиция на Nexo срещу отговор на парламентарно питане от страна на служебния финансов министър.

Според официалното становище, разпространено от Nexo до медиите с пояснение „новината е за незабавно публикуване“, съдът е казал, че срещу тях няма доказателства, а Председателя на ДАНС –  че действията по разследването са „изцяло българска акция“. Реално дело по същество срещу Nexo не е имало, бяха гледани само мерки на двама задържани, които са под гаранция.

„В отчаян опит за очерняне името и репутацията на Nexo, на 26 януари 2023 г. в отговор на парламентарен въпрос, служебният министър на финансите Росица Велкова-Желева споделя категорично невярната информация, че за периода 2020 – 2022 г. на дружеството Ен Ди Ес ЕООД са извършени три ревизии за установяване на задължения по Закона за данък върху добавената стойност, при които са установени допълнителни задължения в “особено големи размери”, които по смисъла на Наказателния кодекс са суми надвишаващи 12,000 лв.“, се казва в позицията.

В нея се посочват и „абсурдните инсинуации от Председателя на ДАНС във връзка с решението на Ен Ди Ес ЕООД да сключи напълно законна и прозрачна сделка за инвестиция в бизнес сграда, описана в Търговския регистър, за да открие още нови висококвалифицирани работни места в България и да разшири екипа си от вече над 600 души“.

Според позицията им в България компанията е изплатила близо 80 млн. лв. под формата на данъци и осигуровки (18 млн. лв.), и заплати в рамките на четирите години от създаването си, като това не включва инвестициите в офис сгради.

Вижте и

„В рамките на периода 2019 – 2022 г. на Ен Ди Ес ЕООД са възстановени близо 4 млн. лв., а компанията няма никакви данъчни задължения – факт, който е лесно проследим. Единственото достоверно твърдение е, че в рамките на три години са направени три ревизии на компанията, което е напълно нормално за една от най-големите компании в България, като ревизиите и техните обжалвания са били с благоприятен изход за дружеството“, твърдят те.

Според отговорът на Велкова само едно от постановленията е обжалвано и върнато за нов преглед. Другите две, твърди министърът, са влезли в сила.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре