Сега четете
Кои домакинства могат да кандидатстват за безвъзмездните пари за фотоволтаици

Кои домакинства могат да кандидатстват за безвъзмездните пари за фотоволтаици

Българските домакинства ще могат да получат средства от държавата, с които да изградят соларни панели и системи за отопление на вода и така значително да намалят сметките си за електричество.

„Тази програма ще може да достигне до онези домакинства, които живеят в еднофамилни къщи. Те да могат с безвъзмездна помощ до 15 000 лв. да изградят собствена фотоволтаична централа, с която да задоволяват нуждите на домакинствата от електрическа енергия.“

Това казва в интервю за БНР Меглена Русинова, председател на Българската фотоволтаична асоциация.

Според нея за срок от 20 години домакинствата ще могат устойчиво да решат въпроса със сметките си за електрическа енергия.

„Финансовият мащаб на програмата е увеличен значително в сравнение с първоначално планираните средства. Те в момента са 240 млн. лв. и тази сума ще достигне до около 15 000 домакинства“, допълва Меглена Русинова.

Вижте и

За изграждане на слънчеви инсталации за битова гореща вода максималният размер на безвъзмездното финансиране на домакинство се предвижда да е до 1920 лв.

Преди броени дни приключи обществено обсъждане на процедурата, която предлага Министерството на енергетиката. Допустими кандидати за финансиране за изграждане на фотоволтаични системи са всички физически лица, обитаващи собствено еднофамилно жилище или собствено жилище в многофамилна сграда. Жилището, с което се кандидатства, трябва да е основно на кандидата и да се заменя неефективен източник на топлинна енергия (печка, котел, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища и др.).

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре