Сега четете
26 януари – Международният ден на митниците

26 януари – Международният ден на митниците

На 26 януари се отбелязва Международният ден на митниците и митническия служител.

През ноември 1952 година влиза в сила Конвенцията по формирането на Съвета за митническо сътрудничество. На 26 януари 1953 година в Брюксел се провежда и първата сесия на Съвета за митническо сътрудничество, което през 1994 г. получава сегашното си име – Световната митническа организация.

Датата 26 януари е избрана през 1983 година за ежегодното честване на Международния ден на митническия служител или Световен ден на митниците. Идеите на митническата общност получили популярност. Доста бързо от скромна организация, която обединявала ограничен брой европейски страни, Съветът за митническо сътрудничество се превърнал в авторитетна организация от международен мащаб.

Световната митническа организация обединява над 170 държави. Световният ден на митниците се явява не само като повод за проява на солидарност към митническите служби по целия свят, но и да се привлече вниманието на обществото към значението на ролята на митниците в икономическото и социалното развитие на обществото.

Вижте и

Българската Агенция Митници цели повишаване на приходите в държавния бюджет чрез ефективна превенция и борба с митническите и акцизните нарушения и престъпления и насърчаване спазването на  изискванията на митническото и акцизно законодателство.

Ролята й е да защитава обществото, околната среда и икономиката на страната и ЕС, да гарантира еднаквото прилагане на правилата по външните граници на ЕС, да улеснява международната търговия чрез интелигентен и основан на риска надзор върху глобалните вериги на доставките, да бъде инициативна и да работи безпроблемно със заинтересованите страни, да се ангажира с иновации и устойчиво развитие.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре