Сега четете
Брюксел ще ни санкционира заради бензиновата остъпка от 25 ст.

Брюксел ще ни санкционира заради бензиновата остъпка от 25 ст.

Европейската комисия е  открила в четвъртък наказателна процедура срещу България заради схемата за компенсиране на скъпите горива в размер на 25 стотинки на литър бензин, дизел, метан или пропан-бутан, съобщава „Дневник“.

Според Брюксел тази помощ е дискриминационна спрямо други граждани на съюза, защото е предназначена единствено за български граждани, а това нарушава принципа на европейския пазар за свободно движение на хора, стоки и услуги.

Месец след въвеждането през юли 2022 г. на отстъпката от 25 ст. за всеки зареден на бензиностанция литър гориво, министерството на финансите предупреди за отрицателната реакция от ЕС.  Служебното правителство се надяваше до санкция да не се стигне, тъй като антикризисната мярка бе временна – в рамките на изразходването на предвидените 150 млн. лв. Парите свършиха в края на ноември, но мярката бе продължена и през декември с осигурени още 38 млн. лв. от бюджета.

„Тази мярка е силно дискриминационна и непропорционална“, се казва в съобщение на Еврокомисията, като се настоява „българските власти да спазват принципите за свободно движение на стоки, свободно движение на граждани и работници, недискриминация за гражданите на ЕС, както и правилата за уведомяване съгласно Директивата за прозрачност на единния пазар“.
На този етап не е ясно в какво може да се изрази санкцията спрямо страната ни заради схемата за компенсиране на потребителите на горива.

Вижте и

Служебното правителство обяви в сряда нова схема за подпомагане с бюджет от 73 млн. лв,, които са осигурени от допълнителното облагане на „Лукойл Нефтохим“. Тя ще засегне само уязвими групи като деца, ученици и пенсионери и ще се дава под формата на по-големи намаления за пътуване с градски и междуселищен транспорт. Фокусът върху уязвимите групи е съобразен с евродирективата за подпомагане на засегнатите от високите цени на горивата, с която бе въведен допълнителен 33% данък върху свръхпечалбите на фирмите от петролния и газовия сектор.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре