Сега четете
Шефът на следствието получи правото да разследва главния прокурор

Шефът на следствието получи правото да разследва главния прокурор

Разследването по дела за престъпления, извършени от главния прокурор или негов заместник, ще се провежда от директора на Националната следствена служба (НСлС). За целта следствието ще бъде изведено от подчиненото си положение спрямо прокуратурата, в което се намира сега.

Този подход възприе парламентът, след като днес одобри промени в Закона за съдебната власт на първо четене. Идеята дойде от „Възраждане“, но получи подкрепата на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС. В ПП се получи малък, но съществен разнобой – докато депутати от формацията атакуваха предложението, зад него застана колегата им и бивш вътрешен министър Бойко Рашков, който иначе е в тежка вражда с герберите. ДБ се противопоставиха, а БВ се въздържаха.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС, който оглавява парламентарната правна комисия, направи от трибуната дълъг преглед на промените в съдебната система от 1990 г. досега. От него се разбра, че като централен проблем той вижда деградиращата през годините роля на националното следствие. Той напомни например, че през 2009 г. шефът на службата е направен заместник на главния прокурор, с което на практика му става подчинен. А реформата от 2015 г., в която участваше собствената му партия, обвини, че окончателно е предала следствието на прокуратурата, която така е станала „четвърта власт“. Това беше косвен удар по съпредседателя на ДБ Христо Иванов, който по онова време беше правосъден министър. Чолаков ласкаво обяви, че предложението на „Възраждане“ „възстановява оригиналния дух на това, което са казали бащите на Конституцията“ – а именно, че следствието трябва да бъде независим орган в рамките на съдебната власт.

Първо, Мирослав Иванов от ПП разкритикува предложението, като посочи, че сега шефът на следствието е „дясна ръка на главния прокурор“. По думите му, това е създало зависимост, която няма да може лесно да се разчупи. Малко по-късно обаче Бойко Рашков обяви, че е впечатлен от идеята, която не била нова, и призова да не се зачерква на бърза ръка. Тази позиция не беше изненада – той е бивш дългогодишен директор на НСлС, а и сам призна, че ще говори от името на следователите. Той изтъкна, че сливането на следствието с прокуратурата е унищожила инициативността на разследващите органи. И допълни, че само от относително независим директор на следствието може да се очаква, че ще може да проведе независимо разследване на главния прокурор.

Вижте и

Междувременно, по темата се изказа и атакуваният от Чолаков Христо Иванов. Десният политик посочи, че когато говорим за правосъдна реформа, трябва да изхождаме от европейските стандарти. А те ни диктуват, че централен въпрос трябва да бъде гарантирането на независимостта на съда. Това не може да се слага наравно с „местна традиция“, както Иванов се изрази, за ролята на следствието.

Идеята на „Възраждане“ беше подкрепена от водача на БСП Корнелия Нинова. Тя, също като Рашков, е бивш следовател. Според Нинова отделянето на следствието от прокуратурата като независим орган ще гарантира неговата независимост и по-добрата му работа.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре