Сега четете
Северна Македония: България влиза в конфликт на „студена война“, Джамбазки обижда македонците

Северна Македония: България влиза в конфликт на „студена война“, Джамбазки обижда македонците

„В Северна Македония няма антибългарска истерия. Има отговорни лица за последните инциденти, защото това са действия на отделни лица и не може цяла държава да бъде обвинявана за действията на отделни хора. Предприемаме всички действия в съответствие с Конституцията и продължаваме да бъдем конструктивен партньор както в региона, така и в ЕС“, каза премиерът на страната Димитър Ковачевски в парламента на страната, където днес е ден за въпроси на депутатите към правителството.

На въпрос защо правителството не е приело предложението на президента Пендаровски за обявяване за нежелани на територията на Северна Македония „евродепутат от България и други лица от България”, Ковачевски припомни, че решението на правителството е било да бъде ангажирано МВР в страната да предприеме всички мерки, за да премине отбелязването на годишнината на Гоце Делчев спокойно.

Последните действия на официална София не са в съответствие с договорената практика за насърчаване на взаимоотношенията, напротив, те представляват поддаване на провокациите на онези, които искат да осуетят усилията на двете правителства за стабилно и позитивно развитие на отношенията между двете страни, каза в парламента на Република Северна Македония министърът на външните работи Буяр Османи, който в отговор на депутатски въпрос отбеляза, че Министерството на външните работи на страната внимателно следи изказванията и действията, идващи от Република България.

„Въпреки че призоваването на посланик за консултация в родината е право на изпращащата страна и редовна дипломатическа практика, МВнР изразява съжаление за тази стъпка, която счита за неоснователна, неаргументирана и непропорционална. Република Северна Македония показа силен демократичен и институционален капацитет и чрез бърза и ефективна процедура разкри и арестува извършителя на престъплението, срещу когото активно се провеждат следствени действия”, посочи Османи.

Вижте и

Според Османи министерството на външните работи на Северна Македония и в следващия период внимателно ще следи всички изказвания и действия на официална София, като очакват „успокояване на страстите и отстраняване на провокациите, с цел връщане към дипломатическа дейност, към приоритетите на съвместни проекти, работни групи, и др., които са в посока запазване и насърчаване на добросъседските отношения”.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре