Сега четете
На „Позитано“ 20 ще пазят Нинова като лидер поне до 2024 г.

На „Позитано“ 20 ще пазят Нинова като лидер поне до 2024 г.

Партийната върхушка на БСП ще направи всичко възможно, за да опази настоящия лидер Корнелия Нинова на поста й на предстоящия конгрес на левицата през февруари. Нещо повече – приближените на Нинова смятат, че няма никакво основание въпросът за смяна на ръководството да се повдига преди 2024 г. Тогава се предвижда да се проведе пряк избор за председател на БСП. На практика по този начин се неглижира отговорността на Нинова за катастрофалното положение на столетницата, която в момента е пета политическа сила в страната.

В този дух се изказаха днес пред медиите водещи партийци. Първо Георги Свиленски, който е зам.-шеф на червената парламентарна група. Той беше категоричен, че на предстоящия конгрес няма да се повдига въпросът за нов партиен лидер. „Нашите членове ще могат да се произнесат по тази тема следващата година на пряк избор“, уточни Свиленски пред bTV. Той смята, че сред редовите социалисти нямало желание за смяна на ръководството. Вместо това делегатите ще приемат платформа за местните избори през есента т.г., както и концепции за нов устав и нова програма на БСП. „Да видим какво е модерното ляво, защото то не е Истанбулската конвенция и признаването на еднополовите бракове“, обясни соцдепутатът.

Той пренебрежително коментира новата лява коалиция, която множество леви партии и фигури се опитват да изградят. Наскоро те излязоха с програмен документ, в който дадоха да се разбере, че искат да се съюзят с БСП, но само ако първо Нинова бъде отстранена от върха на партията. Свиленски напомни, че това са бивши членове на столетницата, които „станаха това, което са, благодарение на БСП“. И прогнозира, че лявото обединение много бързо ще се разпадне, когато се стигне до подреждането на кандидатските листи за изборите. „Ако искат, да се върнат в основната организация и да работят за победата на БСП … Но не може някакви хора просто да се съберат математически, защото в политиката 2 и 2 обикновено прави 2 и половина, но 0 и 0 със сигурност прави 0″, смята Свиленски.

Червеният депутат нападна президента Румен Радев и неговото обкръжение, че не могат да говорят от името на редовите социалисти, тъй като отдавна са загубили контакт с тях. И високопарно обяви, че БСП ще се бори за парламентарна република и срещу модела „Борисов“.

Вижте и

Малко по-късно съпартиецът му Атанас Зафиров повтори буквално същите постановки пред БНР. Това показа, че става въпрос за опорни точки, спуснати на депутатите от червената централа на „Позитано“ 20. Зафиров също твърдеше, че смяната на Нинова „не е тема, която вълнува българските социалисти“. Не стана ясно въз основа на какво смята така. И той предупреди алтернативната левица, че „без лидирането на БСП в лявото политическо пространство, нищо смислено не може да се получи“. И алармира за рисковете от редуването на служебни кабинети във властта

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре