ЕК призовава България и още 21 страни от ЕС да приложат законодателството срещу терористичното съдържание онлайн

Европейската комисия призова днес България, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Гърция, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Австрия, Полша, Португалия, Румъния, Словения Финландия и Швеция да спазват правилата за терористичното съдържание онлайн.

Комисията открива наказателни процедури срещу тези страни за нарушение заради неправилното прилагане на правилата. Пълното прилагане на правилата е от основно значение за предотвратяване на терористите да злоупотребяват с интернет, за да разпространяват своята идеология, да сплашват, радикализират и вербуват граждани онлайн, се посочва в съобщение на ЕК. Допълва се, че изискването за премахване на подобно съдържание до един час след подаването на сигнала, изпратен от съответните национални власти, задължава дружествата да предприемат мерки, когато на техните платформи е качено подобно съдържание.

След влизането в сила на правилата на 7 юни 2022 г. не всички държави от ЕС са приели всички необходими мерки. Комисията е на мнение, че посочените държави не са успели да изпълнят изцяло задълженията си и сега разполагат с два месеца, за да отговорят на комисията. При липса на задоволителен отговор ЕК може да продължи с наказателната процедура, се уточнява в съобщението.
Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре