Сега четете
Алибегов иска 10% задължителен бакшиш в заведенията

Алибегов иска 10% задължителен бакшиш в заведенията

За задължителен бакшиш от 10% призова председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Според него бакшишът за сервитьорите трябва да се легализира, но да не бъде облаган с данък. В много държави в чужбина в сметката пише „tip is included“ – „бакшишът е включен“ и 10% от сметката на клиента влизат директно в сметката на сервитьора. Това значи, че всеки клиент, когото тези хора обслужат, ще остави 10%, посочи той.

„Считам, че това е жест от страна на клиента към сервитьора, защото е доволен от свършената работа. Може да не сте доволни от самото заведение или даден продукт, но ако човекът, който ви обслужва, го е направил както трябва – това е нещо, което вие лично ще оставите на него. Смятам, че не трябва да бъде облагано с данък, но трябва да има регулация“, заяви Алибегов.

Председателят на финансовата комисия в парламента Петър Чобанов (ДПС) обаче казва, че ако за това има регулация, то трябва да се обложи с данък. Алибегов изтъкна, че в българските закони не съществуват думите „бакшиш“ или „сервиз“.

„Легализирането на бакшишите е много хубаво нещо, защото сервитьорите ще могат да използват това като допълнителен доход, ако искат да кандидатстват за кредит, но пак считам, че това трябва да е необлагаемо“, коментира Ричард Алибегов.

Вижте и

Сервитьорът Радостин Ралев коментира пред bTV, че не е правилно бакшишът да се облага, защото клиентите оставят допълнителна сума, ако са доволни, и че по този начин ще се отнеме стимулът за работа на сервитьорите. „Когато получим бакшиш, значи, че сме си свършили работата добре“, каза Ралев.

Алибегов уточни, че момента българските сервитьори разделят оборота от бакшишите си. „Работи се така: оборотът в левия джоб, бакшишът в десния джоб. Това е сложно, това е смешно и в това няма нищо европейско. Сигурен съм, че ще се съгласят да плащат и данък сервитьорите, ако се направи както в чужбина“, каза той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
2
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре