Сега четете
Хр. Иванов: На президента му харесва да дава мандатите на себе си

Хр. Иванов: На президента му харесва да дава мандатите на себе си

За сформиране на предизборни и следизборни конфигурации заговори съпредседателят на ДБ Христо Иванов в кулоарите на парламента само ден след като президентът Румен Радев обяви, че следващите извънредни парламентарни избори ще бъдат на 2 април. Коментарите си той съпроводи с необичайно остри забележки по отношение на политическото влияние на държавния глава.

Иванов уклончиво обясни, че се водят преговори с ПП, като все още няма финализирано решение. „Сами разбирате, че определени неща трябва да се случат преди кампанията, а в рамките на кампанията се правят определени анонси, с които се търсят определени следизборни конфигурации. Ние на този етап ще видим как ще се структурират отношенията ни с ПП“, неясно коментира той намеренията на десницата. Ясно е само, че колективните органи на ДБ ще вземат решение преди изборите с кои партии биха влезли в коалиция.

„Амбициите, които си поставяме, са отговор на един прост въпрос и той е как да се управлява България. Дали ще продължим със ситуации, в които политическите сили отказват да носят отговорност за управлението и я оставят на президента, а той харесва тази работа и дава мандатите на себе си. Трбва да излезем от това положение“, заяви Иванов. И допълни, че отговорност за съставянето на работещо мнозинство до голяма степен имат и избирателите. „То е като яйцето и кокошката —  ако избирателите не излязат да гласуват, не могат да очакват, че  парламентът ще има достатъчно легитимност да се излъчи правителство“, смята Христо Иванов. Така напомни за ниската избирателна активност, която наблюдавахме през последните няколко вота.

Според съпредседателя на ДБ политиците трябва да разберат, че страната не може да продължава да живее в ситуация на „неуправляемост и изникващ от храстите полупрезидентски режим“. „Единствените, които се опитаха да създадат правителство, сме ние и ПП и ще продължим с това. Ако избирателите подкрепят този опит, може да има правителство“, каза Христо Иванов. По този начин подкани избирателите да подкрепят ДБ и ПП.

Вижте и

По думите му, до края на 48-ото НС депутатите от десницата са си поставили за цел да гласуват закона за контрол на главния прокурор.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре