Сега четете
Съдът намали в пъти гаранциите на прокуратурата по случая „Нексо“

Съдът намали в пъти гаранциите на прокуратурата по случая „Нексо“

Софийският градски съд намали драстично гаранциите от по 1 млн. лв., наложени от прокуратурата по случая „Нексо“ на Траян Николов и Калин Методиев. Гаранцията на Николов става 150 хил. лв., а тази на Методиев – 100 хил. лв. Определението на съдия Мина Мумджиева е окончателно.

Съдът прие, че има обосновано предположение, че двамата са съпричастни към част от обвиненията, които са им предявени. Има доказателства за създаване на организирана престъпна група с цел извършване на данъчни престъпления и престъпления, свързани с изпиране на пари, съобщи пресслужбата на съда. Магистратите обаче не намират доказателства, че тази организирана престъпна група е целяла извършване на финансови сделки, без съответно разрешение, както и престъпления, свързани с манипулиране на компютърни данни.

Съдът потвърди наложената забрана на двамата да напускат страната, защото има опасност да се укрият. За Николов магистратите смятат, че има опасност да извърши ново престъпление.

Като определя размера на гаранциите, съдът изтъква, че няма доказателства за размера на месечните им доходи, а по делото има данни само за имотите им.

Заради престоя на делото в съда срокът за внасяне на паричните гаранции е удължен с 5 дни.

Делото за гаранциите на Методиев и Николов първо беше разпределено на друг съдия. Той обаче си направи отвод заради публикации в определени сайтове.

Вижте и

Преди 10 дни, след спецоперация срещу криптобанката „Нексо“ прокуратурата обяви, че четирима души са привлечени като обвиняеми по досъдебното производство за дейността на криптобанката. Повдигнато им е обвинение за това, че от началото на 2018 г. до 12 януари 2023 г. на територията на България, Великобритания, Швейцария и Кайманови острови са участвали, а един от тях е и ръководил, организирана престъпна група. „Тя е създадена с користна цел – пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и извършване на банкова дейност без лиценз“, обясни тогава зам.-главният прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов.

На двама от обвиняемите – Траян Николов и Калин Методиев беше наложена мярка „парична гаранция“ от по 1 млн. лв., като наблюдаващият прокурор даде срок от 10 дни гаранцията да бъде внесена. Николов и Методиев обаче обжалваха мярката пред съда. Другите двама обвиняеми – Антони Тренчев и Коста Кънчев все още се издирват.

Междувременно в парламента беше създадена временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства за случая с криптокомпанията „Неско“. Вчера депутатите опитаха да изслушат главния прокурор Иван Гешев по темата. Той обаче не се яви, а им прати писмо, че не може да участва в заседанието заради кратките срокове и че конкретна информация ще бъде предоставена в писмена форма.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре