Сега четете
Страните от НАТО изглежда ще се насочат към по-високи разходи за отбрана, заявява в интервю Йенс Столтенберг

Страните от НАТО изглежда ще се насочат към по-високи разходи за отбрана, заявява в интервю Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очаква на срещата си във Вилнюс през юли страните от алианса да се насочат към по-високи разходи за отбрана от поставените в момента като цел 2 процента от БВП на съответната държава. Столтенберг заявява това в публикувано днес интервю за вестник „Велт“, съобщиха световните агенции.

По думите му страните от НАТО могат да си поставят „по-амбициозна“ цел, „тъй като всички виждат, че трябва да инвестираме повече“ в отбраната.

На среща в Уелс през септември 2014 г. страните от пакта се договориха всяка от тях до 10 години да отделя за отбрана по 2 на сто от своя БВП. „Двата процента поначало се предвиждаха за десет години, тоест до 2024, тоест трябва да обновим“ тази цел, казва Столтенберг в интервюто.

Той допълва, че запасите от оръжия и боеприпаси на държавите от алианса „все повече се изчерпват“ с оглед подкрепата, предоставяна на Украйна. „Естествено е необходимо да попълним собствените си запаси от боеприпаси и оръжейни системи, включително за да гарантираме бъдещите доставки за Украйна. Затова НАТО разшири сътрудничеството си с промишлеността“, добавя Столтенберг.

„НАТО не е и няма да бъде воюваща страна. Ние не изпращаме в Украйна свои войски или самолети на НАТО“, изтъква генералният секретар на пакта. Но посочва, че алиансът подкрепя Киев с оборудване. „Украйна има право на самоотбрана според устава на ООН и ние имаме право да я подкрепяме в отстояването на това право“, казва той.

„Разбира се, винаги“ има риск от ескалация, затова е важно алиансът да засилва военното си присъствие на своя източен фланг. Така Москва ще разбере, че НАТО смята да брани „всеки сантиметър“ от своята територия, подчертава Столтенберг.

Вижте и

„Рискът от употреба на ядрени оръжия не е голям. Но ядрената риторика на Русия е напълно безотговорна. Тя е опасна. Русия трябва да знае, че в една ядрена война не може да се постигне победа, затова такава не бива да бъде водена“, казва шефът на Северноатлантическия съюз.

Той добавя, че НАТО внимателно следи действията на Русия и за момента не вижда промени, които да засягат ядрените й сили. „В противен случай, разбира се, щяхме да реагираме“, заявява Столтенберг.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре