Сега четете
„Младост“ почти догони „Люлин“ по население

„Младост“ почти догони „Люлин“ по население

Двата най-големи района на София – „Младост“ и „Люлин“, значително са стопили разликата помежду си по отношение на населението. Това показват данни за столичните райони от Преброяване 2021, огласени днес от Националния статистически институт.

Ако преди десет години „Люлин“ бе първенецът на столицата с 11 914 души преднина пред втория район – „Младост“, сега разликата е едва в 2065 души. Район „Люлин“ наброява 106 112 жители към 7 септември 2021 г. – т.нар. критичен момент на преброяването. Район „Младост“ е 104 047 души. Много е вероятно „Младост“ вече да е най-големият район на София, тъй като той, за разлика от „Люлин“, продължава да расте. Разликата спрямо преброяването през 2011 г. е сериозна – „Люлин“ е намалял с 8701 души, а „Младост“ се е увеличил със 1148 души.

Преброяването отразява тенденциите във вътрешната миграция на София, които са добре известни – хората бягат от центъра, а витошките квартали не губят популярност. В някои райони кипи бурно строителство, но въпреки това отливът продължава. Разбира се, тук влияние оказва и възрастовата структура на населението.

Районът с най-голямо намаление на населението през десетте години между двете последни преброявания е „Средец“ – хората, живеещи в идеалния център, са намалели с 20,6% и в момента са 25 740 души.

Вижте и

Съседният район „Оборище“ също преживява отлив – с 6,8%, като неговото население е 28 943 души. Това е и районът с най-скъпите жилища.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре