Сега четете
Илияна Йотова: Реформата на Шенген и разширяването с България и Румъния трябва да вървят паралелно

Илияна Йотова: Реформата на Шенген и разширяването с България и Румъния трябва да вървят паралелно

България има своите идеи за необходимите реформи на европейските институции и бъдещето на Европейския съюз. Можем да се включим активно в дискусията за разширяването на ЕС със Западните Балкани, както и по бъдещите промени във функционирането на Шенгенското пространство. Реформата на Шенген и разширяването с България и Румъния трябва да вървят паралелно, най-малкото заради опита ни като страна – външна граница на ЕС. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към представители на дипломатическия корпус в България на честването на 60-годишнината на френско-германския Договор за приятелство – Елисейския договор.

Вицепрезидентът определи Елисейския договор като един от най-важните документи за развитието не само на двете страни, но и на утвърждаването на Европейския съюз. „Неговото значение няма как да бъде разбрано извън контекста на 1963 година – след две войни, донесли милиони жертви и катастрофа за европейския свят, едва 18 години след Втората световна война. Подписан между две държави, считани за вечни врагове, с подписите на двама велики мъже Шарл де Гол и Конрад Аденауер – участници в съпротивата срещу нацисткия режим, призвани да градят мостове, а не окопи, нов свят на мир и сигурност“, припомни Илияна Йотова.

Вицепрезидентът посочи, че основната цел на Елисейския договор продължава да се изгражда – просперираща и суверенна Европа, тясно икономическо сътрудничество, пространство за мир, сигурност, с най-важното условие – зачитане и гарантиране на човешките права. Йотова изтъкна, че Франция и Германия са в основата на едни от най-важните решения за Европейския съюз.

Вижте и

„За съжаление, отбелязваме 60-годишнината в сянката на войната в Украйна. Днес контекстът на Студената война се завърна с нова сила с агресията на Русия. Брутална агресия срещу най-важното послание на следвоенна Европа на 20 век „Никога повече!“. Агресия, която постави пред нас не само ново изпитание, но задължението да излезем от този конфликт още по-силни, да върнем мира в Европа. Не може да има компромиси с нарушенията на международното право, със законите и правилата, които и нашите родители, и ние градим десетилетия“, подчерта вицепрезидентът.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре